Maja Fister | 14. 12. 2019, 06:00

Pet najlepših božičnih sejmov po Evropi (tudi čisto blizu Slovenije)

AdventBazilika.hu

Tradicionalni izbor najlepših božičnih sejmov po Evropi, ki ga vsako leto objavi spletni portal European Best Destinations, je tu! Lestvico najboljših so sestavili s pomočjo 280 tisoč ljudi z vsega sveta, ki so oddali svoje glasove.

Na omenjeni lestvici so bili naši južni sosedje v preteklosti z magičnim adventom v Zagrebu na vrhu seznama že trikrat (2016-2018), zato letos zanje niti ni bilo mogoče glasovati. Čeprav ni na spodnjem seznamu, vam zaupamo, da ima Zagreb letos rdečo nit božične zgodbe o Hrestaču in tudi tokrat velja za enega najlepših.

Zdaj pa se osredotočimo na tiste, ki so se v letošnjem izboru European Best Destinations uvrstili v sam vrh. Tudi brez Zagreba sta na prvih dveh mestih najboljših božičnih sejmov po Evropi spet dve deželi, ki sta naši sosedi! Pa začnimo z najboljšima.

1. Budimpešta, Madžarska 

Naziv najlepšega božičnega sejma na stari celini letos nosi Budimpešta! Največja atrakcija adventa v madžarski prestolnici je največja svetlobna predstava v Evropi, ki si jo ogledate s 3D-očali. Ta pleše po fasadi bazilike sv. Štefana, največji cerkvi v Budimpešti, ki so jo gradili kar 55 let. Ime je dobila po prvem madžarskem kralju svetem Štefanu, katerega desna roka se nahaja v cerkvi kot relikvija.

AdventBazilika.hu


Trg pred baziliko je poln stojnic s spominki, umetninami, keramiko, modnimi dodatki, pa tudi pestrega dogajanja in dišečih dobrot. Tu morate poskusiti klasične madžarske jedi od golaža, obar, klobas in buče, pečene v račji masti. Seveda vam ne uide niti kuhano vino ali žganje, lahko pa svoje veščine pokažete tudi na brezplačnem drsališču. 

Poleg naziva najlepšega ima božični sejem v Budimpešti tudi laskav naziv najbolj okolju prijaznega, saj hrano in pijačo strežejo v lahko razgradljivi embalaži, ki jo nato reciklirajo – tako kot tudi ostanke hrane.

2. Dunaj, Avstrija 

Dunaj se vsako leto vrti na lestvicah najboljših adventnih sejmov in nič drugače ni letos. Ena najbolj znanih božičnih tržnic na Dunaju je "Vienna Magic of Advent", torej dunajska čarovnija adventa, ki trg pred mestno hišo spremeni v svetlikajočo se pravljico.

Pixabay

Poleg dišečih sladkarij, praženih mandljev, vonja cimeta in kuhanega vina so najbolj zapomnljiv prizor dunajskega prazničnega razpoloženja lučke, ki so posute po drevju okoli mestne hiše, pa tudi na drugih mestnih trgih – na primer v muzejskem predelu. 

Unsplash

Še ena vroča božična lokacija na Dunaju je pred palačo Schönbrunn, enim najpomembnejših avstrijskih kulturnih spomenikov in tudi glavna ter najbolj obiskana turistična znamenitost prestolnice. Po božiču se sejem preobrazi v novoletnega in nadaljuje s prazničnim programom. 

3. Gdansk, Poljska

Gdansk je poljsko pristaniško mesto, katerega božični sejem velja za enega najbolj romantičnih v Evropi. Ima celo poseben kotiček, kjer se lahko sveže ljubezni srečajo in poljubijo pod belo omelo.

Bozonarodzeniowy


Božični sejem, ki leži v srcu historičnega Gdanska, ima resnično pravljičen duh. V tem prazničnem delu leta celo ulice dobijo nova imena – ulica Čokolada, Cimet, Angel ali ulica Božičnega večera. Tu najdete tudi pojočega losa, pa škrate, snežno kraljico in gigantske snežne krogle ter pevce božičnih pesmi. 

Tudi letos so sejem še malo razširili. Tokrat so postavili pet metrov visok stolp z razgledno točko, ki spominja na adventno svečko. Ima celo gigantski adventni koledar in vsak dan bodo odprli novo okno. 

4. Bruselj, Belgija 

Božični sejem v Bruslju je najlepši v Belgiji. Za njim so se po vrsti in priljubljenosti v tej deželi razporedili še sejmi v mestih Ghent, Antwerpen, Bruges and Liege. Njihov božični sejem na leto obišče kar 2,5 milijona ljudi!

Tu vas pričakajo njihove klasike od veličastnega drevesca, jaslic v naravni velikosti, drsališča, lučk in različnih razstav do zakladov za gurmane in radovedneže.

VisitBrussels

5. Montbéliard, Francija

Mesto Montbéliard na vzhodu Francije ima najlepši božični sejem v tej deželi. Znani so po gostoljubnosti, prav posebno ozračje pa pričarajo ravno v času adventa. Po trgu se odpira 170 stojnic z avtentičnimi izdelki, osvetljene ulice in odlična gastronomska ponudba pa pustijo prav poseben vtis. Sejem skozi leto privabi okoli 500 tisoč obiskovalcev. 

Pixabay


Na šestem mestu lestvice se je znašel Basel (Švica), na sedmem Metz (Francija), na osmem Cluj-Napoca (Romunija), na devetem Valkenburg (Nizozemska) in na desetem mestu Novi Sad (Srbija). Celoten seznam uvrstitev najdete tukaj. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.