Alma Rahne | 9. 3. 2023, 07:00

Petra Kerčmar o težki izgubi prijatelja in novinarskega kolega: "Žal je bila bolezen pregroba"

Urša Premik, POP TV/fotomontaža

Mineva natanko 10 let, odkar se je za vedno poslovil TV-voditelj Matjaž Tanko, ki je dolga leta soustvarjal dnevno informativno oddajo 24UR.

Številni gledalci se ga še danes spominjajo kot izjemnega novinarja in voditelja. Tisti, ki so ga poznali, pravijo, da je bil 'stara šola' in med njimi je bila tudi Petra Kerčmar, s katero sta si voditeljsko mizo delila pet let.

"To ni kratka doba. A vse lepo se enkrat konča. Pogrešam ga, in ne, nisva še rekla zadnje," pravi Kerčmarjeva, ki je v pogovoru za Metropolitan.si z nami delila spomine na tisto obdobje.

POP TV

"Toliko je spominov, da ne vem, kje začeti. Ko mi je primaknil stol ob začetku oddaje. To je naše gledalke in gledalce navdušilo. Res vredno pravega gospoda. Bil je zelo navihan in pronicljiv, zato sva se med prispevki, ko seveda nisva bila v etru, veliko nasmejala. Ali pa, spominjam se, ko je bil začetek oddaje in sem bila sama na vrsti, sva začela sočasno brati in se Matjaž obrne proti meni in mi reče: 'Petra, izvoli.' Pač znal je."

Še danes ga pogreša

Po njenih besedah je bil Tanko velik človek, veliko srce, pravi gospod, od katerega bi se marsikdo lahko veliko naučil.

"Bil je prava enciklopedija znanja, ogromno sem se naučila od njega in še danes to upoštevam. Velikokrat se med oddajo spomnim: kako bi že tole izgovoril ali naredil Matjaž? Aha, tako, in to je to. Bila sva odlična kolega, prijatelja, sodelavca in še danes ga zelo pogrešam. Iskreno," priznava priljubljena voditeljica, ki ga ohranja v lepem spominu.

Arhiv Adria Media/Sašo Radej

Njuno prvo srečanje ...

... ni bilo v studiu, kot bi marsikdo pričakoval. "Takratni direktor Tomaž Perovič nas je vse povabil na kosilo. In spomnim se, kako je Matjaž vkorakal v prostor z rožami v rokah. Mene je takoj navdušil. In tudi potem v studiu ob najinem začetku je deloval zelo pomirjujoče. Pet sekund, preden sva začela, se mi je nasmehnil in pomežiknil ter rekel: 'Super bo. Dobrodošla.'"

Za vse tiste, ki Tanka niso imeli priložnosti spoznati v živo, ga Kerčmarjeva opisuje kot zelo zabavnega, sproščenega in prijetnega za klepet:

"Znal se je pošaliti, tudi na lasten račun, vse je nasmejal v družbi in takrat smo mi še 'ta mladi' izkoristili vsako priložnost, da ga povabimo v našo družbo."

"Težko sem zadrževala solze ..."

Matjaž Tanko se je jeseni 2012 zaradi hude oblike raka poslovil od TV-zaslonov. Čeprav je imel ogromno volje in je bil trdno prepričan, da bo bolezen premagal, je bila ta žal močnejša. Njegovo telo ni preneslo več naporov in 9. marca 2013 je pri 67 letih za vedno odšel.

POP TV

V zadnjih dneh pred smrtjo je Petra Kerčmar svojega sovoditelja in prijatelja obiskala v bolnišnici in mu tako tudi v najtežjih trenutkih stala ob strani: "Bolezen se je zelo hitro širila. Vedno bolj šibak je bil in težko sem zadrževala solze. V človeku se nekaj prelomi, ko vidi prijatelja, ki trpi. Pomagala sem mu, kolikor sem lahko. S toplo besedo, upanjem, željo, da ne obupa. A žal je bila bolezen pregroba in smo ga izgubili. Žal."

Čeprav od Tankove smrti mineva že desetletje, pa Kerčmarjevo še danes ljudje ustavijo in vprašajo po njem. "Kar nekajkrat se je to zgodilo. Z veseljem povem besedo ali dve o Matjažu, ker sem ga odlično poznala. Veliko časa sva preživela skupaj in v veliko čast mi je, da sem lahko delala z njim," doda za konec najinega pogovora.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.