10. 5. 2020, 08:55 | Vir: STA

Pevec skupine U2 Bono Vox bo danes upihnil 60 svečk na torti

profimedia

Frontman priljubljene irske rock zasedbe U2 in borec za človekove pravice Bono danes praznuje 60 let. Član skupine U2, ki je zaslovela s svojim šestim albumom The Joshua Tree leta 1987, je že od srednješolskih let. Svojo prepoznavnost je uporabil tudi za naslavljanje globalnih problemov, kot sta svetovna revščina in aids.

Rodil se je je v Dublinu kot Paul David Hewson katoliškemu očetu in protestantski mami, ki mu je pri 14 letih umrla. Skupini U2 se je pridružil kot srednješolec leta 1976, in sicer se je javil na oglas, da iščejo pevca. V skupini so mu nadeli vzdevek Bono Vox, kar pomeni dober glas.

Za skupino je spisal večino pesmi, v katerih se je običajno loteval netradicionalnih tem, kot sta politika in vera. Obenem je vanje vnašal tudi svoj socialni aktivizem in poskrbel, da so nastopili na številnih dobrodelnih koncertih, kot so Band Aid, Live 8 in Net Aid.

Sodeloval je tudi pri vrsti človekoljubnih projektov in bil tudi pobudnik nekaterih. Velja za glavnega glasnika organizacije Aid for Africa, ustanovil pa je tudi globalno skupino za boj proti revščini in nalezljivim boleznim v Afriki z imenom One. V okviru svetovne turneje U2 med letoma 1997 in 1998, je nastopil v povojnem Sarajevu. Tam ga cenijo po tem, da je obsodil nasilje srbskih sil nad prebivalstvom BiH med vojno.

Ameriška revija Time ga je dvakrat uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu, leta 2005 pa ga je ob Billu in Melindi Gates razglasila za osebnost leta. Nagradili so ga tudi Francozi z nazivom komander reda umetnosti in leposlovja Francoske republike ter z redom legije časti, Britanci pa z nazivom vitez britanskega imperija. Večkrat je bil nominiran za Nobelovo nagrado za mir.

Frontman skupine, ki je z uspešnicami, kot so With or Without You, Where the Streets Have No Name in One segla v korenine irske in ameriške glasbe, ter leta 2017 z albumom Songs of Experience zasedla prvo mesto ameriške lestvice 200 najbolje prodajanih albumov in s tem postala prva zasedba v zgodovini, ki ji je to uspelo v štirih zaporednih desetletjih, je pred leti razkril zakaj nosi sončna očala.

Razlog za sončna očala uveljavljenih blagovnih znamk, ki so jih številni pripisovali njegovemu umetniškemu oziroma zvezdniškemu slogu, se skriva v glavkomu - očesni bolezni, s katero se spopada že več kot dve desetletji. "Moje oči so zaradi glavkoma bolj občutljive na svetlobo, zato jim s sončnimi očali pomagam," je pojasnil pevec, ki je marca po pisanju britanskega časnika The Guardian v iskanju pomoči Irski v času epidemije koronavirusa lobiral celo pri oblastnikih Južne Koreje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.