1. 7. 2017, 18:46 | Vir: STA

Piran: Razstava največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu

profimedia

V Palači Trevisini v Piranu so odprli razstavo največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu. Obiskovalci si lahko ogledajo 46 terarijev z različnimi vrstami živih živali.

Razstava bo na ogled do 3. septembra, odprta pa bo vse dni v tednu med 10. in 13. uro ter med 15. in 20. uro.

Razstava predstavlja zbirko ptičjih pajkov in škorpijonov Aleša Mlinarja iz Tržiča in Saša Čotarja iz Radovljice, ki je namenjena predvsem razstavam v naravoslovnih muzejih v tujini. Lani sta tako gostovala v naravoslovnem muzeju v Genovi v Italiji. Na ogled je preko 50 primerkov.

Obiskovalci lahko vidijo 38 vrst ptičjih pajkov večinoma iz deževnih gozdov Južne Amerike, ki merijo od 15 do 30 centimetrov. Med razstavljenimi je tudi primerek iz vrste največjih, Theraphosa Blondi. Ptičji pajki niso smrtonosni, lahko pa nekatere vrste človeku ob ugrizu povzročijo resne posledice, je dejal.

Na razstavi je tudi osem največjih vrst škorpijonov iz Amerike, Afrike in Azije. Nekaj pa je skolopender ali strupenih stonog.

Med skolopendrami ali strupenimi stonogami je edina človeku nevarna v Sloveniji pegasta skolopendra. Ima dovolj močne kleščice, da z njimi predre kožo in vbrizga močan strup v telo, ki pa pri odraslih ljudeh povzroči le oteklino in večdnevno bolečino.

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec