Pisma in osebni predmeti ameriške pesnice Sylvie Plath na dražbi prodani za med

25. 7. 2021, 06:33 | Scena | Vir: STA

              Pisma in osebni predmeti ameriške pesnice Sylvie Plath na dražbi prodani za med (foto: profimedia) profimedia

Na londonski dražbi avkcijske hiše Sotheby's so za 777.610 funtov prodali zbirko pisem in zasebnih predmetov ameriške pesnice Sylvie Plath. Med drugim so ponudili 16 strastnih pisem, ki jih je pisala možu Tedu Hughesu, in zanje so iztržili približno 310.000 funtov. Zbirko je dala naprodaj pesničina hči Frieda Hughes.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sta bila v zbirki tudi poročna prstana zakoncev, ki so ju prodali za slabih 28.000 funtov, in skica Hughesa, ki jo je narisala Sylvia Plath. Prodali so jo za dobrih 31.000 funtov.

"Pred dražbo sem se pogovarjal z ljudmi z vsega sveta, ki brezmejno cenijo Sylvio Plath. Rezultat dražbe jasno kaže na njihovo ljubezen do dela Sylvie Plath in zanimanje za njeno življenje. Vsak predmet je našel nov dom, kjer ga bodo zagotovo cenili, kot je upala Frieda Hughes," je povedal Gabriel Heaton iz avkcijske hiše Sotheby's.

Sylvia Plath se je z britanskim pesnikom Hughesom poročila leta 1956. Njuno razmerje je bilo eno najbolj odmevnih in turbulentnih v literarnih krogih 20. stoletja. Avtorica Steklenega zvona, ki je njen edini roman, si je vzela življenje leta 1963, ko je bila stara 30 let. Hughes je umrl leta 1998 star 68 let, še navaja dpa.

Pesnica se je rodila v Bostonu in študirala na Smith's College. Leta 1955 se je kot Fulbrightova štipendistka odpravila na univerzo v Cambridgeu, kjer je spoznala bodočega moža. Pisala je ekspresivno samoreflektivno poezijo, polno simbolike, v kateri so odsevali groza fašizma, otroške travme, strah pred boleznijo, soočenje s smrtjo in naravo.

V slovenščino je njen roman prevedel Andrej Blatnik, leta 2016 pa je v prevodu Ane Pepelnik izšla tudi njena posthumna pesniška zbirka Ariel, ki vključuje nekatere njene najbolj poznane pesmi.