13. 12. 2020, 07:32 | Vir: STA

Pismo britanske pesnice iz leta 1839, napisano v karanteni, blizu sodobnemu človeku

profimedia

Leta 1839 je britanska pesnica Elizabeth Barrett Browning (1806-1861) bratrancu in prijatelju Johnu Kenyonu napisala pismo, v katerem opisuje tegobe samotne karantene v britanskem mestu Torquay. Pismo, ki obsega tri strani, bo avkcijska hiša Bonhams ponudila na londonski dražbi prihodnji teden, navaja britanski The Guardian.
 

Kot je mogoče prebrati v pismu viktorijanske pesnice, so bili obiskovalci v času večtedenske izolacije prepovedani. Njena karantena naj bi bila posledica črevesne tuberkuloze, zaradi katere je avgusta 1838 London zamenjala za morski zrak v mestu Torquay. Pismo o svojem samotnem življenju je napisala 10. junija 1839.

V njem opisuje, kako "več tednov oz. mesecev" ni zapustila spalnice. Zelo se je želela vrniti domov, prav tako je bila prepričana, da, dokler jih ni zapustila, "nikoli ni imela tako rada svojega ljubega očeta in vseh ostalih".

Verjela je, da bo kmalu ozdravela, a se je v London vrnila šele po nadaljnjih dveh letih zdravljenja. V tem času sta ji umrla dva brata, kar je navdihnilo njeni pesmi De Profundis in Grief.

Kot navaja The Guardian, v njeni biografiji piše, da je pesničina bolezen trajala več kot štiri leta, medtem pa je izkašljevala kri, imela neenakomeren srčni utrip, izgubila glas, imela povišano telesno temperaturo ter trpela zaradi omedlevice in nespečnosti.

Bratranec Kenyon, ki mu je Elizabeth Barrett Browning posvetila ep Aurora Leigh, je imel ključno vlogo pri njenem srečanju s pesnikom Robertom Browningom, ki je pozneje postal njen mož. Slednjemu je posvetila sloviti Sonnet 43, ki se začne z besedami: "Kako te ljubim? Naj preštejem načine."

Matthew Haley iz avkcijske hiše Bonhams je pismo opisal kot fascinantno in ganljivo.

"Opisuje omejitve, ki jih je v njeno življenje prinesla bolezen, med njimi tedne samoizolacije, s katerimi se lahko poistoveti in sočustvuje marsikateri od nas," je dodal.

Pismo bodo ponudili na dražbi 17. decembra, zanj se nadejajo iztržiti dobrih 2700 evrov, še navaja The Guardian.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.