Pivo na velikem platnu

18. 5. 2017, 00:00 | Scena | Vir: Playboy

Če imate radi kulturo pitja piva, boste brez dvoma uživali v filmih, ki so posvečeni pivu ali pa ga slavijo v vsaj kakšnem prizoru. Za vas smo izbrali najbolj poznane filme in filmske scene.

"Ko sem leta 2006 in 2007 snemal film Super hudo (Superbad), so bili vsi moji prijatelji na faksu. Pili smo pivo, gledali filme in jedli pico. Nisem obiskoval finih restavracij ali kaj podobnega, ampak sem užival v življenju študentskega bratstva. No, prišlo je obdobje, ko človek mora odrasti, skrbeti za zdravo življenje in biti odgovoren. Ker ne morete večno živeti kot otrok ...« je ob neki priliki izjavil igralec Jonah Hill, ki v omenjenem filmu, v katerem ima pivo pomembno vlogo, igra najstnika Setha. Ne glede na to, ali se strinjate z Jonahom ali pa bi raje ostali večno mladi in se pridružujete mnenju, ki pravi, da ni slabega piva, nekatera imajo le boljši okus v primerjavi z drugimi, zagotovo ne boste imeli nič proti gledanju filma, kjer je v središču dogajanja pivo. V vsakem primeru ni večje motivacije za pivoljubce za uživanje v hladnem pivu, kot je gledanje tega, kako v njem uživajo drugi. Zanje ni pomemben letni čas, pivo se vedno krasno prileže. Torej, če ste naklonjeni kulturi pitja piva, boste brez dvoma uživali v filmih, ki so posvečeni pivu ali pa ga slavijo v vsaj kakšni nepozabni sceni. Scene nekaterih pivovskih klasik se celo dogajajo v pivovarnah, v nekaterih igra pivo pomembno vlogo, v številnih pa so nepozabne scene njihovega lokanja. To, da jih je večina, vsaj z vidika filmskih kritikov, pravzaprav grozne kakovosti, je manj pomembno dejstvo, vsaj za pivoljubca. Slovenske naslove navajamo za tiste filme, ki jih pri nas že imajo; drugih nismo prevedli, smo šli raje na pivo. Če ste mislili, da je poveličevanje pivovske kulture v filmu novejšega datuma, se motite. Kajti kariera tega alkoholnega hmeljnega napitka v celovečernih filmih se je začela pred devetimi desetletji. Začnimo od začetka. Najstarejši film, ki se resno ukvarja s pivom, je Državni sovražnik (The Public Enemy, 1931), klasika filmske umetnosti z Jamesom Cagneyjem v glavni vlogi. Igra propalico, ki se vzpenja po hierarhični lestvici čikaškega podzemlja. Zgodba temelji na nikoli objavljeni knjigi Beer & Blood, ki sta jo o prohibiciji napisala bivša ulična nasilneža, ki sta bila priči obdobja, ko je v Čikagu vladal Al Capone.

Za pivo zelo plodno je bilo filmsko leto 1933, saj je obrodilo kar štiri zanimive naslove na to temo. Kratki film Rhapsody in Brew, ki v naslovu parafrazira Gershwinov muzikal Rhapsody in Blue (Rapsodija v modrem, 1924), prikazuje neverjeten razpon glasbe, ki se lahko izvede s pivovsko steklenico. Gre za delo ameriškega filmskega in televizijskega producenta, režiserja in igralca Hala Roacha, znanega predvsem kot producenta komične serije o Stanu in Oliu. Beer Parade je risani film, ki so ga v kinih prikazovali kot predfilm, medtem ko je What! No Beer? film komika Busterja Keatona (resnici na ljubo to ni eden njegovih najboljših filmov), v katerem iznajdljivemu brivcu uspe nagovoriti butastega prijatelja, da vloži svoj denar v nakup propadle pivovarne. Tandem po zaslugi odprave prohibicije res obogati, toda pritegne pozornost lokalnih gangsterjev in policije. Zadnji film iz tega leta je kratki film The Fatal Glass of Beer, ki ga tu omenjamo le zaradi naslova in zato, ker gre za delo W. C. Fieldsa, komika, igralca in pisatelja, predvsem pa simpatičnega mizantropa, pijanca in velikega ljubitelja piva (celoten film si lahko pogledate na Youtubu). Znani ameriški komični trio The Three Stoogies v kratkem filmu Three Little Beers (1935) igra tri nesposobne dostavljavce, zaposlene v pivovarni. Ko izvedo, da pivovarna organizira turnir v golfu, se pritihotapijo na golfišče, da bi vadili, a jim uspe le motiti druge igralce in uničevati travnato površino. Prisiljeni so zbežati v kombiju za dostavo piva, čemur sledi kaos s sodi in razlitjem piva po strmem bregu ...

Zatem pivo za daljši čas bolj kot ne ponik­ne iz filmov in se po daljšem premoru v njih spet začne bolj ali manj sramežljivo pojavljati sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvi med njimi je Joe Kidd (1972) s Clintom Eastwoodom v glavni vlogi. Legenda igra Joeja Kidda, bivšega lovca na glave, ki se odloči pomagati bogatemu veleposestniku pri izsleditvi vodje mehiških upornikov Luisa Chama. Kidd je velik ljubitelj piva in v filmu ga seveda pogosto pije. Najbolj znana scena v filmu je tista, ko na vratih saluna s puško v eni roki in kozarcem piva v drugi opazuje, kako Chama zapušča mesto. V tem popisu nikakor ne smemo izpustiti kultnega pivovskega filma Smokey in Bandit (Smokey and the Bandit, 1977), v katerem najamejo Bandita (Burt Reynolds), da čez mejo prepelje tovornjak, poln piva, medtem ko da vztrajno preganja šerif. Pivo (bolj natančno: znamke Coors) igra glavno vlogo v tej zgodbi, Reynolds je na vrhuncu svoje slave, medtem ko je Sally Field, bodoča dva­kratna oskarjevka, še mlada. Konec tega desetletja je na veliko platno prineslo tudi film Nora šola (Animal House, 1978) z zgodbo iz leta 1963, ko želi dekan Vernon Wormer z Univerze Faber izključiti celotno bratovščino Delta Tau Chi, glasne veseljake in zloglasne žurerje (med njimi sta mladi Kevin Bacon in John Belushi), ki se mu seveda uprejo. Film je na vseh top 10 seznamih pivovskih filmov po zaslugi številnih citatov na temo piva. Pri filmih o pivu iz osemdesetih vodi Take This Job and Shove it (1981), v katerem podjetje Alison Group kupi štiri pivovarne v stečaju. Mlad menedžer Franck Macklin dobi nalogo, da eno od njih spravi v red. Pivovarna je v njegovem rojstnem kraju in veliko zaposlenih je del njegove nekdanje družbe, zato niso najbolj zadovoljni, da je on njihov novi šef. Franku uspe toliko povečati dobiček pivovarne, da se podjetje odloči pivovarno prodati nesposobnemu teksaškemu milijonarju. V filmu igra tudi kantri zvezda Johnny Paycheck. Na številnih seznamih filmov o pivu vodi kanadski Strange Brew (1983), predvsem zato, ker je za nezahtevnega gledalca dokaj smešen. Začne se z luzerjema Bobom in Dougom MacKenzie, ki dobita delo v pivovarni Elsinore, tako da pomagata hčerki ravno preminulega lastnika. No, kar hitro ugotovita, da stvari niso ravno dobre, hkrati pa spremljamo spor med glavnim pivovarjem in dvema prob­lematičnima hokejskima moštvoma. Film lahko seveda odslovite kot trapast, a vendar ima šarm (nekateri primerjajo glavne like celo s Shakespearovim Rozenkrancem in Gildensternom iz Hamleta). Film Beer (1985) govori o oglaševalski agenciji, ki si v naporih, da bi propadajočo pivovarno obdržala kot stranko, izmisli možato kampanjo, ki temelji na treh brezveznikih, ki slučajno preprečijo rop bara.

Ko je govor o alkoholu, se je težko izogniti omembi Charlesa Bukowskega. Vrhunski pisatelj je bil velik ljubitelj piva, užival ga je v večjih količinah in navdihnil številne film- ske ustvarjalce. Za ta popis pivovskih filmov, pa čeprav je bistveno bolj resen od drugih, je najprimernejši Barfly (1987), v katerem Mickey Rourke odlično upodobi lik Henryja Chinaskija (svojevrsten avtoportret Bukow­skega, ki je napisal scenarij za ta film). Povsem drugačen je Mladi Einstein (Young Einstein, 1988), avstralska parodija, v kateri sinu tasmanskega gojitelja jabolk uspe odkriti skrivnost cepljenja atoma piva, zato da bi vanj spet vrnil mehurčke. Ko mladi Albert odpotuje v Sydney, da bi patentiral svoj izum, sreča Marie Curie in še nekaj pokvarjenih tipov, ki želijo izkoristiti naivnega genija in njegov izum. Da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo, Albert mimogrede izumi še rokenrol ... Devetdeseta so bila, kar se tiče filmov na temo piva, popolnoma neplodna, a zato se je v tem izkazalo novo tisočletje. Če bi obstajal seznam najbolj nenavadnih pivovskih filmov, bi na njegovem vrhu kraljeval kanadski neodvisni film The Saddest Music in the World (2003). Zgodba (pogojno rečeno) tega muzikala je postavljena v Winnipeg v obdobju velike krize. Glavna junakinja je pivovarska velikanka, lastnica lokalne znamke Port-Huntley, ki organizira natečaj za najbolj žalostno glasbo na svetu. Da bi bilo vse še bolj bizarno, govorimo o edinem filmu, v katerem se pojavijo proteze za noge, polne piva (prikazane so na plakatu za film). Istega leta smo dobili film Modeli stare šole (Old School) o še eni univerzitetni bratovščini, v katerem igra lik z vzdevkom Frank the Tank, ki je s svojo dobro igro zaslužen za uvrstitev te klasike v pivovskih top 10. »Čudovit je občutek, ko se enkrat dotak­ne tvojih ustnic!« se glasi ena od številnih Frankovih izjav, s katero se gotovo strinja vsak pravi ljubitelj piva.

Z glasovanjem do najboljših 10

Neka ameriška spletna stran, posvečena pivu, je organizirala glasovanje za najboljši film na temo piva vseh časov. Spodaj je deseterica najboljših po mnenju tamkajšnje pivoljubne javnosti:

  • ♣ Fantastična petorka (Beerfest)
  • ♣ Beer Wars
  • ♣ Strange Brew
  • ♣ The Beer Hunter
  • ♣ Old School (Modeli stare šole)
  • ♣ Animal House
  •  American Beer
  • ♣ Superbad (Super hudo)
  • ♣ Beer
  • ♣ Beer League

Znane filmske pivovske scene

markantnosti pivovskih filmov priča sedem znanih scen (v obratnem vrstnem redu).

7. SHAUN OF THE DEAD (NOČ NEUMNIH MRTVECEV, 2004)

V tej zombijevski komediji (na zgornji fotografiji) je Shaun 29-letni trgovec brez pri­hodnosti. Pustilo ga je dekle Liz in zdaj z najboljšim prijateljem Edom utaplja žalost v pubu. Naslednjega jutra mesto preplavi apokalipsa zombijev, česar pa Shaun najprej ne opazi, saj ima mačka. No, on in Ed o tem izvesta v televizijskih poročilih in se zapreta v hišo. Ubijeta tri zombije in snujeta, kako rešiti Shaunovo mamo in Liz. Noben načrt se jima ne zdi dober, dokler ne skleneta, da je po reševanju dveh žensk najbolje počakati, da kriza mine, in to v zabarikadiranem lokalnem pubu – seveda ob pivu.
Youtube: Shaun of the Dead – The Plan.

6. THE SHAWSHANK REDEMPTION (KAZNILNICA ODREŠITVE, 1994)

Pivo ima lahko v filmu tudi emotivno vlogo. Bankir Andy Dufresne je obsojen na dve dosmrtni kazni zaradi umora žene in njenega ljubimca. Andy se dogovori z glavnim paznikom, da mu bo brezplačno uredil,

da se bo izognil plačilu davka na dediščino, v zameno pa želi po tri steklenice piva na vsakega človeka iz njegove delovne skupine, ki v veliki vročini s smolo urejajo streho. Na koncu napornega dneva Andy­jevi zaporniški kolegi uživajo v pitju ledeno hladnega piva in se počutijo kot svobodni ljudje (na fotografiji desno).
Youtube: The Shawshank Redemprion – Ice cold bohemia style beer.

5. SIMPSONOVI (THE SIMPSONS MOVIE, 2007)

Scena, v katerem se Homer poslavlja od piva, pojoč biografsko pesem o svojem prvem požirku te pijače, ki jo je kot mladoletnik s 17 leti kupil z lažno osebno izkaznico, pil pivo in poslušal pesmi skupine Queen.
Youtube: Homer Simpson – When I was 17.

4. ZADETI IN ZMEDENI (DAZED AND CONFUSED, 1993)

V srednješolskem obdobju ni nič bolj razburljivega od žura z veliko piva in nič bolj uničujočega od tega, da žur propade, še preden se je začel. V duhoviti sceni tega filma namreč dostavljavec prekmalu pripelje sodček piva na naslov Kevina Pickforda, čigar starši se odprav­ljajo na pot. Kevinov oče ugotovi, da se v njegovi hiši pripravlja žur, in odpove potovanje.
Youtube: Dazed an Confused – kegs of beer.

3. NA ZDRAVJE (CHEERS, 1982–1993)

Glede na to, da se serija dogaja v baru, je pivo častna tema. V eni izmed scen Norm in Cliff pojasnjujeta Diane, zakaj je v hladnih dneh dobro piti ledeno pivo (zaradi izena­čenja zunanje temperature in temperature telesa), na kar Diana odvrne z vprašanjem: »Zakaj pa potem pijete ledeno hladno pivo, ko je zunaj vroče?« Odgovor je nedvoumen: »Kaj drugega naj bi pa počeli z njim!«
Youtube: Cheers – Why you have to drink beer.

2. DJANGO BREZ OKOVOV (DJANGO UNCHAINED, 2012)

Vsi ljubitelji piva se bodo strinjali, da je nekaj čarobnega v tem, kako Quentin Tarantino prikaže lik dr. Kinga Schultza, kako ekspertno toči pivo za točilnim pivom. Če temu dodamo še to, da Django v tej sceni prvič poizkusi pivo, je doživljaj nepozaben.
Youtube: Django testing beer for the first time Django Unchained.

1. FANTASTIČNA PETORKA (BEERFEST, 2006)

Prvi eksplicitni film o uživanju piva, ki ima vrhunec v sceni Das Boot, špica finala pitja piva (pitje je preblag izraz).
Youtube: Das Boot! Beerfest.

P. B.