12. 10. 2021, 10:14 | Vir: STA

Planinska založba izdala družinski vodnik Po poteh ljudskih pripovedi

PZS

Planinska založba Planinske zveze Slovenije (PZS) je izdala vodnik Po poteh ljudskih pripovedi, ki prinaša 30 izletov ob bregovih Save in je prvi družinski vodnik založbe. Vodnik navdihujejo ljudske pripovedi in legende, so sporočili iz PZS.

Izmed stoterih pripovedi, ki jih hrani gorenjska ljudska zakladnica, jih vodnik obuja trideset ter opisuje poti in cilje, po katerih jim sledimo po dolini reke Save. Začnemo na njenem desnem bregu iz Ljubljane z Ljubljanskim gradom, nadaljujemo z Jeterbenkom, Lubnikom, Dolino Triglavskih jezer in krnico Za Akom. Potovanje na tej strani Save zaključimo z dolino Tamar in tremi sestrskimi rekami Dravo, Savo in Sočo, zavijemo navzdol po levem bregu Save, obiščemo Dovško Babo, gremo mimo Krvavca ter zaključimo s smledniškim gradom in Šmarno goro.

Izleti in ture so opisani na enak način: v uvodu so na kratko predstavljeni cilj, značilnosti poti in morebitne zanimivosti. Opisa vzpona in sestopa sta zgoščena in vsebujeta poleg poteka poti še dodatne oporne točke na izbranem območju. Na terenu je lahko v pomoč tudi aplikacija maPZS na pametnih telefonih.

Pri nastajanju knjige je sodelovala poznavalka ljudskega izročila Dušica Kunaver, opise planinskih izletov je pripravila Irena Mušič Habjan, z ilustracijami pa jo je obogatil Jernej Myin.

PZS izdaja vodnike, tako planinske, gorniške kot alpinistične, strokovno literaturo, leposlovje in mladinsko literaturo, Po poteh ljudskih pripovedi pa je prvi družinski vodnik v njenem knjižnem nahrbtniku. Kot poudarja urednik Planinske založbe Vladimir Habjan, gredo programi založbe v smeri širokih množic, ki obiskujejo gore, kar se je še posebej pokazalo v času omejenega gibanja lani in letos. Njihova želja je tudi, da se približajo družinam in jim ponudijo možne izlete z dodatkom, so še sporočili iz PZS.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.