19. 6. 2021, 09:48 | Vir: STA

Planinska zveza pred poletnimi izleti v gorski svet opozarja na previdnost in potrebno opremo

profimedia
Planinska zveza pred poletnimi izleti v gorski svet opozarja na previdnost in potrebno opremo (foto: profimedia)

Tudi v gorah se počasi poslavlja zima, zato je Planinska zveza Slovenije vnovič opozorila na pravilno pripravo ob pričakovanem povečanju obiska gorskega sveta. Strokovni sodelavec zveze Matjaž Šerkezi pa je navedel, da se je s pandemijo covida-19 obisk močno povečal, posledično pa je v gorah tudi več ljudi z manj znanja.
 

Šerkezi je poudaril, da se je za pot v gore treba primerno opremiti. Ob primerni zalogi hrane in pijače je na vsakem obisku visokogorja obvezna tudi planinska karta, saj telefonske aplikacije pohodnika lahko zavedejo, lahko pa se pojavijo tudi težave s povezavami in baterijami na telefonu.

Zaradi možnih hitrih sprememb vremena so obvezna tudi topla oblačila, naglavna svetilka, manjša prva pomoč in primerna obutev. "Svetujemo tudi uporabo pohodnih palic za razbremenitev kolen, obenem s tem krepimo zgornji del telesa. Odlične so tudi za ravnotežje, posebej ob sestopu," je dodal.

Šerkezi je ob tem posvaril, da so v visokogorju v posameznih predelih razmere še povsem zimske, posebno nevarni pa so tudi krajši zasneženi odseki, ki delujejo manj nevarno.

"Če tega nismo vajeni, se raje obrnimo in pridimo drugič po isti poti. Res je, da bo krajše zasneženo območje morda prečilo 19 od 20 ljudi, a 20. se lahko poškoduje, v najslabšem primeru se lahko razplete tragično. Zimska oprema je v takih razmerah obvezna, moramo pa jo znati tudi uporabljati," je opozoril pred prvim večjim pričakovanim obiskom visokogorja, kjer se bodo v naslednjih 14 dneh odprle praktično vse koče.

Na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo tudi na primerno pripravo. "Takoj prva tura naj ne bo Triglav. Začenjamo z manjšimi domačimi hribčki, nato nadaljujmo na srednje dolgih turah in Triglav naj bo cilj šele v poznem poletju," je dodal Šerkezi.

Prav pandemija covida-19 je zelo spremenila strukturo obiskovalcev slovenskih gora, ki so ob zaprtju držav odkrili tudi domači gorski svet, kjer se je število domačih obiskovalcev močno povečalo. "Vsi so dobrodošli, a z več ljudmi je prišlo tudi več tistih z manj znanja," je navedel in opozaril na povečan obseg dela gorskih reševalcev.

V gorah se je občutno povečala tudi količina smeti, kar Šerkezi pripisuje predvsem neznanju. "Gore naj bodo ob našem odhodu takšne, kot smo jih videli, ko smo prišli. V zadnjem času opažamo predvsem veliko več cigaretnih ogorkov in olupkov agrumov, ki v naravi ostanejo dolgo, preden se predelajo. Pomembna je tudi trajnost na drugih področjih in denimo za vodo uporabljajmo steklenice za večkratno uporabo," je svetoval.

Z večjim številom obiskovalcev pa je vse več tudi tistih, ki se odločajo za drugačne aktivnosti od pohodništva. Pozimi je bilo povečano zanimanje za turno smučanje, trenutno je v velikem porastu turno in gorsko kolesarjenje. Tudi zaradi vse večje popularnosti e-koles, ki omogočajo dokaj preproste vzpone.

"Predvsem je pomembno, da se kolesarji držijo poti, ki so temu namenjene. Pri e-kolesih pa velja opozorilo, da z njimi lahko pridemo marsikam, a treba se je tudi vrniti po strminah navzdol, kar je lahko večji izziv. Hitro lahko pride do nesreč. Kolesa so težka, za nevajene imajo drugačno težišče in hitro lahko pride do padca."

Šarkezi je sicer poudaril, da gre za odlično rekreacijo, "a treba je spoštovati sobivanje med ljudmi, z naravo in biti primerno pripravljen ter preveriti opremo".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.