2. 10. 2021, 14:10 | Vir: STA

Po 127 letih od zadnje kraljevske poroke v Rusiji je v St. Peterburgu dahnil da Georg Romanov

profimedia
Po 127 letih od zadnje kraljevske poroke v Rusiji je v St. Peterburgu dahnil da Georg Romanov (foto: profimedia)

Rusija je v petek gostila prvo kraljevsko poroko, odkar je boljševiška revolucija leta 1917 strmoglavila monarhijo Romanovih. Na razkošno poroko velikega vojvode Georga Mihailoviča Romanova in njegove italijanske zaročenke Rebecce Virginie Bettarini v Sankt Peterburgu so dopotovali aristokrati iz celotne Evrope.

Poroka je potekala v stolnici svetega Izaka v nekdanji cesarski prestolnici Sankt Peterburgu. Pravoslavnega krščanskega obreda se je udeležilo na stotine tujih gostov, vključno s člani kraljevih družin iz 20 držav. Med udeleženci so bili zadnji bolgarski kralj Simeon II., zadnji kralj Egipta in Sudana Fuad II. in princesa Lea iz Belgije.

Na seznamu gostov, ki je obsegal okoli 1500 imen, so bili tudi drugi pomembni povabljenci, kot sta ruski monarhist in milijarder Konstantin Malofejev in tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Mlade družice so nosile nevestino vlečko, na kateri je bil v zlatu vezen grb ruskega carstva. Nevesta je nosila tudi diamantno tiaro, ki jo je izdelal vrhunski draguljar Chaumet. Slovesnost je vključevala izmenjavo poročnih prstanov znamke Faberge. Po slovesnosti je bilo več kot 500 gostov povabljenih na poročno večerjo v mestnem etnografskem muzeju.

Zadnja poroka dediča Romanovih v Rusiji je bila sicer poroka zadnjega ruskega carja Nikolaja II. in Aleksandre pred 127 leti.

Vojvoda Romanov je pred slovesnostjo dejal, da sta se z izbranko za poroko v Sankt Peterburgu odločila, ker je bilo to prvo mesto v državi, kamor se je družina vrnila v zgodnjih devetdesetih letih. Dodal je, da je zato mesto njegovi družini še posebej pri srcu.

Romanov je večino svojega življenja preživel v Franciji. Diplomiral je na Oxfordu in delal v Evropskem parlamentu in v ruskem rudarskem podjetju Norilsk Nickel. Par se je pred tremi leti preselil v Rusijo in se najprej naselil v predmestju Moskve, nato pa se preselil v središče mesta ob Kremlju.

Tiskovni predstavnik Vladimirja Putina je novinarjem povedal, da Kremelj vsem mladoporočencem vedno želi srečo, vendar pa predsednik paru ne namerava posebej čestitati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.