A. Kl. | 4. 3. 2022, 10:48

Rusko operno divo Netrebko odslovili še v New Yorku, zamenjala jo bo UKRAJINKA

Profimedia

Slavna ruska operna pevka Anna Netrebko to sezono po odpovedi v Milanu ne bo več stopila niti na oder Metropolitanske opere v New Yorku, pravzaprav je znano že, da je zanjo tudi naslednja sezona izgubljena.

V ugledni newyorški operni hiši so se tako odločili, ker se 50-letna Netrebko ni jasno izrekla proti Putinovi agresiji nad Ukrajino.

"To je velika umetniška izguba za Met in za opero. Anna je ena največjih pevk v zgodovini Meta, a s Putinovem ubijanjem nedolžnih žrtev v Ukrajini tako pač ni šlo naprej," je v izjavi za CNN povedal direktor opere Peter Gelb.

Netrebko bi morala to pomlad nastopiti v Puccinijevem Turandotu, naslednjo sezono pa v Verdijevi operi Don Carlo.

Zelo pomenljiv je podatek, da jo bo v Turandotu zamenjala ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska, za Don Carlo pa še niso oznanili imena zamenjave.

Profimedia

Netrebko se je sicer na svojem Facebooku oglasila s kritiko vojne v Ukrajini, kjer da ima veliko prijateljev, ni pa obsodila potez Putinove vlade.

"Siliti umetnike ali katero koli drugo javno osebo, da javno izrazi svoje politično mnenje in obsodi svojo domovino, ni prav. To bi morala biti svobodna izbira," je med drugim zapisala.

Leta 2014, v času priključitve Krimskega polotoka Rusiji, je veliko donacijo namenila operni hiši v Donecku, ki je pod nadzorom proruskih separatistov.

Po donaciji so jo celo fotografirali med mahanjem z zastavo Novorusije, predlagane konfederacije samooklicane Ljudske republike Doneck in Ljudske republike Lugansk v vzhodni Ukrajini, s katero se identificirajo separatistične skupine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.