Po osmih letih je Bob Dylan napovedal nov album

Izšel bo 11. junija

9. 5. 2020, 11:55 | Scena | Vir: STA

              Po osmih letih je Bob Dylan napovedal nov album (foto: profimedia) profimedia

Ameriški kantavtor ter Pulitzerjev in Nobelov nagrajenec Bob Dylan je po osmih letih napovedal novi album Rough and Rowdy Ways, ki naj bi izšel 11. junija. Novico je pospremil z objavo še tretje skladbe z albuma False Prophet, ki sledi pesmima I Contain Multitudes in 17-minutni Murder Most Foul, ki je obveljala za avtorjevo najdaljšo skladbo.
 

Novi studijski album z avtorskimi skladbami bo sledil trem izdajam albumov različnih priredb: Shadows in the Night (2015), Fallen Angels (2016) in trojnemu albumu Triplicate (2017). Njegov zadnji avtorski izdelek je Tempest iz leta 2012.

Za pokušino je Dylan že izdal tri pesmi. V skladbi Murder Most Foul je spregovoril o atentatu na nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963, v njej pa je ponudil tudi širši razmislek o ZDA ter o glasbi in kulturi. V precej krajši pesmi I Contain Multitudes Dylan svoj glas primerja z glasovi drugih zgodovinskih, filmskih, pesniških in glasbenih ikon, kot so Ana Frank, Indiana Jones, William Blake in The Rolling Stones. V zadnji objavljeni pesmi False Prophet (Lažni prerok) pa se po pisanju britanskega časnika The Guardian lirski subjekt poosebi z lažnim prerokom in napoveduje črno prihodnost.

Dlyan bi moral aprila koncertirati na Japonskem, a je načrt zaradi epidemije koronavirusa padel v vodo, v Londonu pa dražbena hiša Sotheby's ponuja njegov rokopis. Za list papirja, na katerem so deloma s pisalnim strojem, deloma pa na roko zapisani verzi, ki jih je pisal za album Blonde on Blonde (1966), se nadejajo iztržili med 12.000 in 15.000 funtov.