3. 12. 2021, 12:00

Po praznična darila v Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije
Po praznična darila v Narodni muzej Slovenije (foto: Narodni muzej Slovenije)
Naslovnica znanstvene monografije, ki so jo v muzeju izdali ob visokem jubileju.
Uredili Tomaž Lazar, Jernej Kotar in Gašper Oitzl; oblikovanje: Polonca Strman
Naslovnica znanstvene monografije, ki so jo v muzeju izdali ob visokem jubileju. Uredili Tomaž Lazar, Jernej Kotar in Gašper Oitzl; oblikovanje: Polonca Strman
Kristalni dekanter, kelih in kozarec na katerih je ornament, ki je povzet po enem najbolj prepoznavnih elementov slovenske identitete in Narodnega muzeja Slovenije – situli z Vač.
Kristalni dekanter, kelih in kozarec na katerih je ornament, ki je povzet po enem najbolj prepoznavnih elementov slovenske identitete in Narodnega muzeja Slovenije – situli z Vač.
Izbrane broške, trend vsake sezone.
Izbrane broške, trend vsake sezone.
Broška Neandertalčeva piščal 
(Piščal – najstarejše glasbilo na svetu – je neandertalec izdelal pred okoli 60.000 leti iz stegnenice mladega jamskega medveda. Najdena je bila ob izkopavanjih v jami Divje Babe I pri Šebreljah.)
Broška Neandertalčeva piščal (Piščal – najstarejše glasbilo na svetu – je neandertalec izdelal pred okoli 60.000 leti iz stegnenice mladega jamskega medveda. Najdena je bila ob izkopavanjih v jami Divje Babe I pri Šebreljah.)
Oljenka z masko in pečatom lončarja iz Emone.
Oljenka z masko in pečatom lončarja iz Emone.
Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije: 
Estetska, veličastna in zanimiva knjiga, ki ponuja  droben vpogled v bogastvo zakladov, v njej spoznate 100 dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije. 
Uredil Matej Hreščak; oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj
Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije: Estetska, veličastna in zanimiva knjiga, ki ponuja droben vpogled v bogastvo zakladov, v njej spoznate 100 dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije. Uredil Matej Hreščak; oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj

Prišel je čarobni december, ob tej priložnosti pa boste lahko vsi ljubitelji umetnosti in lepega darila zase in za svoje najbližje poiskali tudi v novi spletni trgovini Narodnega muzeja Slovenije.

»Naše glavno poslanstvo je, da ohranimo zgodovinske mejnike za prihodnje generacije, z modernimi tehnologijami in pristopi pa zgodovino Slovenije približamo čim širšemu krogu ljudi.« - Vodstvo NMS
Ob jubileju odprli tudi spletno trgovino

Kakor poudarjajo ob posebni prelomnici, 200-ti obletnici, si v Narodnem muzeju Slovenije tudi v prihodnje želijo, da bi zgodovino še naprej povezovali s sodobnostjo in prihodnostjo ter jo s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij približali širokemu krogu vseh vedoželjnih in ljubiteljem zgodovine. »Z navdušenjem slavimo 200-letnico, ki nam predstavlja zlasti priložnost za nove poti, upanja in izzive,« so še dodali v  muzeju, kjer so na eno od novih poti »zavili« že letos poleti, ko so odprli novo spletno trgovino.

Novi prestižni kristalni izdelki

Poleg poljudne in strokovne literature, ki izhaja pod okriljem Narodnega muzeja Slovenije, zgoščenk s prijetno glasbo iz zakladnice slovenskih glasbenih del ter številnih reprodukcij grafik in plakatov spletna trgovina ponuja tudi druge drobne umetnine, ki bi se jih marsikdo razveselil kot adventnega darila.

Od nedavnega so v trgovini na voljo prestižni kristalni izdelki, ki so nastali ob 200-letnici muzeja. Kolekcijo, ki so jo oblikovali v studiu Magnet Design, izdelali pa v Steklarni Rogaška, sestavljajo kristalni dekanter, vinski kelih in čaša, ki odražajo eleganco častitljivega jubileja kulturnega hrama, pri tem pa se opirajo na temelje slovenske identitete. V sebi prepletajo tako narodovo ustvarjalnost kot zgodovino.

Drobne pozornosti za vse estete, zazrte v preteklost

Poleg prestižne kristalne kolekcije bo vse ljubitelje lepega v muzejski spletni trgovini zagotovo navdušil tudi poseben nakit – estetsko oblikovani in zelo lepi so uhani, broške ali prstani z motivi iz slovenske zgodovine (broška Situlski konjiček, uhani Emona, prstan Karnij idr.) –, med edinstvenimi spominki pa se najdejo tudi oljenke, novci in kipci, kot sta kipec situlskega konjenika in kipec emonskega meščana.

Bolj podrobno si to lahko ogledate (in več o tem preberete) v fotogaleriji!
Publikacije

V trgovini Narodnega muzeja Slovenije sta za vse zgodovinarje po duši na voljo tudi novi dragoceni knjigi, znanstvena monografija Narodni muzej Slovenije – 200 let in Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije. Obe se poklanjata častitljivi obletnici, vsaka zase pa prinaša drug pogled; prva v zgodovino, druga pa v največje dragocenosti najstarejšega slovenskega muzeja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.