6. 7. 2020, 15:58 | Vir: STA

Po skupini Queen na kovancih z glasbenimi legendami tudi Elton John

Daniel Novakovič/STA

Britanska kraljeva kovnica je v ponedeljek naznanila novo serijo kovancev, na katerih je upodobljen legendarni glasbenik Elton John. Kovanci različnih vrednosti sodijo v serijo zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami, v kateri so se v Veliki Britaniji kot prvi poklonili že skupini Queen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobo Eltona Johna je za kovance oblikoval umetnik Bradley Morgan Johnson. Zamislil si je nekoliko abstraktno podobo glasbenika, ki jo krasijo za Eltona Johna značilna prevelika očala, slamnik in metuljček. V ozadju je zaznati linije, ki spominjajo na britansko zastavo.

"V teh čudnih časih je lahko glasba odlično krepčilo," so zapisali v Britanski kraljevi kovnici. Z novo serijo kovancev so se t.i. Rocketmanu poklonili ob tem, ko so po svetu prodali več kot 300 milijonov njegovih albumov, glasbenik pa se lahko pohvali tudi s tem, da je bilo kar 50 njegovih skladb uvrščenih na lestvico 40 največjih uspešnic.

V Veliki Britaniji so novo serijo zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami uvedli konec januarja, kot prvi pa so se poklonili legendarni zasedbi Queen. Drugi v vrsti je Elton John, ki se je pridružil drugim legendarnim Britancem, ki bili v preteklosti upodobljeni na kovancih. Med njimi so bili denimo William Shakespeare, Isaac Newton in Jane Austen.

Kovanci s podobo Eltona Johna so različnih vrednosti. Najcenejši je srebrni kovanec za pet britanskih funtov, za katerega je treba odšteti 13 funtov, v ekskluzivni izdaji pa so naredili tudi štiri zlate kovance v vrednosti slabih 69.000 funtov, še navaja dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.