27. 3. 2021, 06:33 | Vir: STA

Po stotih letih v družinski lasti Van Goghova slika na dražbi prodana za 13,1 milijona evrov

profimedia
Po stotih letih v družinski lasti Van Goghova slika na dražbi prodana za 13,1 milijona evrov (foto: profimedia)

Slika nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha z naslovom Prizor z ulice na Montmartru (Scene de rue a Montmartre) je bila na dražbi avkcijske hiše Sotheby's prodana za 13,1 milijona evrov. Slika iz leta 1887 je bila več kot stoletje v zasebni zbirki neke francoske družine. Javnost jo je imela pred dražbo priložnost videti prvič.

Pred dražbo je bila slika po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ocenjena med pet do osem milijonov evrov. Dražba v Parizu je potekala virtualno, ponudbe so sprejemali prek spleta in po telefonu.

Prva informacija z dražbe je bila, da je slika lastnika zamenjala za 14 milijonov evrov, vendar je kmalu sledil popravek. Ker je prišlo do napake pri spletnem zbiranju ponudb, je bilo treba prodajo ponoviti. V drugo je najvišja ponudba za nakup slike znašala 11,25 milijona evrov, s prišteto provizijo pa bo kupca stala 13,1 milijona evrov.

Van Goghova slika iz leta 1887 je ena od več kot 200 slik, ki jih je umetnik ustvaril v letih, ki jih je preživel v Parizu. Prikazuje enega od mlinov na veter na Montmartru, ko je bil ta še povsem ruralen. Pred leseno ograjo je upodobljen par na sprehodu in otroka pri igri. Slika je naslikana v značilnih rumenkasto-rjavih tonih Van Goghove nizozemske palete, poseben poudarek sliki daje rdeča zastava na strehi mlina.

Po pisanju AFP je nastala v prelomnem obdobju umetnikove kariere, ko je začel raziskovati ekspresionistične tehnike in drugačno uporabno barv. Slika ne velja za eno najboljših umetnikovih del.

Stroka je za obstoj dela vedela, a jo je poznala le po črno-beli fotografiji. Francoska družina je imela sliko v lasti približno od leta 1920, javnost pa jo je pred dražbo lahko letos videla prvič.

Van Goghove upodobitve Montmartra danes veljajo za redkost. Vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Sotheby's Aurelie Vandevoorde je pred dražbo za AFP napovedala, da bo slika zelo verjetno pritegnila veliko zanimanja tako zasebnih zbirateljev kot institucij.

Identitete novega lastnika avkcijska hiša ni razkrila, je pa Claudia Mercier iz avkcijske hiše Mirabaud Mercier, ki so jo najeli dosedanji lastniki slike, povedala, da so sliko pregledali v Van Goghovem muzeju v Amsterdamu, "kjer so pokazali resno zanimanje zanjo".

Van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let kasneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.