18. 7. 2021, 08:50 | Vir: STA

Po treh kraljicah bo Hellen Mirren upodobila nekdanjo izraelsko premierko Goldo Meir

profimedia
Po treh kraljicah bo Hellen Mirren upodobila nekdanjo izraelsko premierko Goldo Meir (foto: profimedia)

Britanska igralka Hellen Mirren, ki je za vlogo Elizabete II. v filmu Kraljica prejela oskarja, bo tokrat v biografskem filmu Golda upodobila edino izraelsko premierko Goldo Meir. Pravice za film, ki ga bo režiral Guy Nattiv, sta že odkupili produkcijsko-distribucijski hiši iBleecker Street in ShivHans, piše filmska revija Variety.

Po pisanju Variety bo vznemirljiv triler prikazal dramatične dogodke, veliko odgovornost in kontroverzne odločitve, ki jih je sprejela Golda Meir med jomkipursko oz. oktobrsko arabsko-izraelsko vojno leta 1973. Pod scenarij filma, ki ga bodo začeli snemati oktobra v Evropi, se podpisuje Nicholas Martin.

Kot še piše Variety, bo vloga Golde pomenila nov izziv za oskarjevko Hellen Mirren, ki se je izkazala z upodobitvijo treh britanskih kraljic v različnih filmih in serijah. Za vlogo Elizabete I. v istoimenski seriji iz leta 2005 je prejela nagradi emmy in zlati globus, za vlogo Elizabete II. pa poleg oskarja tudi bafto. Za upodobitev kraljice Charlotte v filmu Norost kralja Jurija (1994) je bila nominirana za oskarja.

Golda Meir (1898-1978) je bila izraelska političarka ter soustanoviteljica države Izrael. Četrta izraelska premierka in doslej edina ženska na tem položaju, velja za najvplivnejšo izraelsko političarko. Skupaj s 24 sopodpisniki je 14. maja 1948 podpisala deklaracijo o ustanovitvi države Izrael, ki so jo že naslednji dan napadle združene sile Egipta, Sirije, Libanona, Transjordanije in Iraka. Bila je tudi prva, ki je prejela izraelski potni list.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.