1. 12. 2021, 11:06

Po uspešnici Dekle na vlaku Paule Hawking z novim romanom: Ogenj, ki že dolgo tli

profimedia

Te dni smo tudi Slovenci dobili prevod novega romana Paule Hawkins, avtorice uspešnic Dekle na vlaku in Pod gladino. Knjiga se je takoj po izidu povzpela na lestvice najbolj prodajanih knjig v Veliki Britaniji in ZDA.

Avtoričin zadnji triler Ogenj, ki že dolgo tli, bralce popelje v trenutek, ko ’je bilo zasejano prvo seme destrukcije’. Hawkinsova z novim romanom, ki sledi prodajnima uspešnicama iz leta 2015 (Dekle na vlaku) in 2017 (Pod gladino), raziskuje vpliv generacijskega uroka na tri popolne neznanke: Carlo Myerson, Lauro Kilbride in Miriam Lewis, ki se nikoli niso zares pobrale potem, ko so jih doletele različne tragedije v preteklosti.

Potem pa se zgodi nekaj groznega.

»Videla ga je, kako se je lesketal ob truplu tistega fanta – ključ. Obešen na majhen lesen obesek v obliki ptiča. Takoj ga je prepoznala, videla ga je pripetega na pas kavbojk, ki jih je nosila Laura iz pralnice. Nora Laura, kot so jo klicali. Miriam se je vedno zdela prav prijazna in sploh ne nora. Laura, katere prihodu na to bedno barčico pod roko prelepega fanta – bila je opita, je domnevala Miriam – je bila priča dve noči nazaj? Tri? Imela jih je v beležnici – zanimive prihode in odhode -, bili so take stvari, ki jih je zapisovala.

Ob mraku je Miriam opazovala, kako so truplo odnesli z barke, po stopnicah in na ulico, kjer je čakal rešilec, da ga je odpeljal. Vstala je, ko so hodili mimo nje, iz spoštovanja, sklonila je glavo in izrekla tih in brezveren Pojdi z Bogom.

Šepnila je tudi hvala. Kajti s tem, ko je privezal svojo barko ob njeni in bil nato surovo umorjen, je Daniel Sutherland Miriam obdaril s priložnostjo, ki je preprosto ni mogla spustiti iz rok: s priložnostjo, da maščuje krivico, ki jo je doletela.«

Vse tri ženske, Miriam, Laura in Carla, poznajo umorjenega Daniela. Še več. Prav one so tiste tri žive duše, ki so ga zadnje videle pri življenju.

Ga je umorila Carla?

Danielova užaloščena teta je bila fantov zadnji živeči sorodnik potem, ko je njegova mama (in njena sestra) padla po stopnicah ter si zlomila vrat zgolj nekaj tednov pred Danielovim umorom.

Bi lahko bila Laura?

Vročekrvna nekdanja Danielova enodnevna ljubezenska avantura, ki jo do danes preganja travma nesreče iz otroštva.

Kaj pa, če je Miriam?

Radovedna soseda skritih motivov in želje po maščevanju.

Roman Ogenj, ki že dolgo tli je svojevrstna kriminalna klasika, ki bo z odgovorom na vprašanje: ’Kdo je umoril Daniela Sutherlanda?’ čakala vse do zadnje strani še enega napetega čtiva izpod peresa mojstrske Hawkinsove.

Tako Dekle na vlaku kot Ogenj, ki že dolgo tli v ospredje postavljata čustveno nestabilnega pripovedovalca zgodbe, ki pod vprašaj postavlja resničnost opisane verzije dogodkov. Glavna protagonistka obeh romanov je ženska protagonistka, ki za usodno noč nima alibija in katere spomin se rado poigra z njenim umom.

Za razliko od prejšnjega romana pa Hawkins v svojem zadnjem vsem trem glavnim ženskim likom pripiše vse kaj drugega kot nemoč v stiski. Carla, Laura in Miriam so namreč nadvse komplicirane ženske, ki nase neprestano vlečejo sum umora. Pa vendar si bralci ne bodo mogli pomagati, da ni čutili vsaj nekaj empatije zanje potem, ko se razkrije njihova travmatična preteklost.

In prav to je rdeča nit najnovejšega romana Paule Hawkins. Namreč sporočilo, kako se travma neizogibno prenaša z generacije na generacijo. In ker Ogenj, ki že dolgo tli nikakor ni pravljica s srečnim koncem, gre zgodbo predvsem vzeti za svarilo. Vse to se namreč lahko zgodi, če ’stare rane niso primerno naslovljene in zdravljene’.

Priporočamo!

Ne spreglejte ZNIŽANO CENO ROMANA V ČASU 37. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA.

»Ogenj, ki že dolgo tli je poslastica: izjemno berljiv roman, mestoma pretresljiv in nasičen s takšnimi podrobnostmi, ki so prepričale v Dekletu na vlaku ... vrnitev k formi.« The Guardian

Paula Hawkins je sprva petnajst let delala kot novinarka, potem pa se je posvetila pisanju leposlovja. Pod psevdonimom  je izdala štiri ljubezenske romane, ki so se slabo prodajali. Ker je bila do vratu v dolgovih, si je od očeta sposodila nekaj denarja, se zaprla v sobo in napisala uspešnico Dekle na vlaku, s katero je v zamahu osvojila svet, saj so jo izdali v 50 državah, prevedli v več kot 40 jezikov, po svetu je bilo prodanih več kot 22 milijonov izvodov, po knjižni predlogi pa so posneli tudi film. V Zimbabveju rojena Hawkinsova živi in dela v Londonu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.