Po več kot 20 letih nova uradna knjižna izdaja o The Beatles

17. 9. 2020, 12:44 | Scena | Vir: STA

              Po več kot 20 letih nova uradna knjižna izdaja o The Beatles (foto: Profimedia) Profimedia

The Beatles bodo avgusta 2021, več kot 20 let od izida knjige The Beatles Anthology, postregli z novo uradno izdajo. Knjiga The Beatles: Get Back nastaja na podlagi 120 ur prepisov pogovorov iz obdobja, ko je skupina ustvarjala svoj zadnji album pred razdorom, danes legendarni Let It Be (1970). Po knjigi Peter Jackson režira tudi dokumentarec.

Kot piše britanski The Guardian, knjiga dokumentira januar 1969, ko je v bendu The Beatles prihajalo do nesoglasij med snemanjem glasbe za predvideno posebno TV oddajo. V določenem trenutku je iz studia odkorakal George Harrison, John Lennon pa je snemanje opisal kot "pekel". Zadnjič so Beatli nastopili 30. januarja 1969, na vrhu stavbe Apple Corps.

Posnete pesmi so kasneje miksali drugi ter album izdali maja 1970 kot Let It Be in ne kot Get Back, kar je bil prvotni naslov plošče. Album je izšel mesec zatem, ko je Paul McCartney zapustil bend, kar je sprožilo razhod Beatlov.

Uvod v knjigo bo napisal britanski dramatik Hanif Kureishi, ki obdobje nastajanja danes legendarnega albuma opisuje kot "produktiven čas za Beatle, ko so ustvarili nekaj svojih najboljših pesmi". "In tukaj imamo čast videti njihove zgodnje osnutke, napake, zdrse in odstopanja od albuma, zdolgočasenost, vznemirjenje, vesela improviziranja in nenadne preboje, ki so vodili do albuma, ki ga sedaj vsi poznamo ter občudujemo," je Kureishijeve besede povzel The Guardian.

Knjiga bo vključevala tudi več sto prej neobjavljenih fotografij Ethana Russella in Linde McCartney. Pisec za The Guardian John Harris je uredil transkript pogovorov, izbrane zvočne posnetke pogovorov in izbor iz 55 ur neobjavljenih ter restavriranih 16-milimetrskih posnetkov pa je Jackson vključil v film, ki bo predstavljen ob izidu knjige.

Filmske posnetke sicer podpisuje režiser Michael Lindsay-Hogg. Sprva jih je ustvaril za posebno TV oddajo, kasneje pa vključil v dokumentarec Let It Be, ki je izšel poleg slovitega albuma in je Beatlom prinesel oskarja za najboljšo izvirno glasbo.

Knjigo The Beatles: Get Back bosta izdali podjetji Callaway Arts and Entertainment in Apple Corps, ki so ga ustvarili Beatli. "Ustvarjalnost in navdih, izražena v tej prelomni knjigi in Jacksonovem filmu, sta enako pomembna in aktualna kot kdajkoli prej," je dejal ustanovitelj podjetja Callaway Arts and Entertainment Nicholas Callaway.

Prva uradna knjiga Beatlov je izšla oktobra 2000 z naslovom The Beatles Anthology. Bila je del velikega arhivskega projekta, ki so ga dopolnjevali albumi in TV dokumentarec, še navaja The Guardian.