A.B. | 4. 1. 2022, 18:04

'Čudežni' kuhinjski sestavini, s katerima boste odstranili vse trdovratne madeže

Profimedia

Se vam je že zgodilo, da ste si pri obedovanju umazali najljubšo srajco ali novo obleko? Ste že kdaj objokovali razlito črnilo po najljubših hlačah ali pa z grozo v očeh opazovali, kako se vam v novo preprogo zažira rdeče vino? Seveda smo vsi že dali skozi trenutke neprevidnosti, ki so vodili v slovo od ljubega kosa oblačil in podobno. Nekatere, na prvi pogled še tako brezupne primere, pa je - če verjamete ali ne - še vedno mogoče 'rešiti', če imate pri roki dve poceni kuhinjski sestavini: sodo bikarbono in alkoholni kis. 

Soda bikarbona velja za eno tistih 'čudežnih' sestavin, ki so pravzaprav univerzalne. Z njo lahko čistimo kopalnico in ji tako povrnemo belino ter sijaj, uporabljamo jo lahko v kulinaričnih podvigih, nekateri si z njo umivajo zobe, drugi jo v manjših količinah tudi pijejo, ker naj bi pripomogla k lajšanju zgage. 

Profimedia

Česar pa morda še niste slišali oziroma naredili, je zmes sode bikarbone in alkoholnega kisa. Ko obe sestavini združimo, nastane močna kemijska reakcija, ki sproži intenzivno penjenje sode bikarbone in če takšno zmes nanesemo na trdovratno umazanijo, jo v nekaj minutah praktično 'razžre' - ob tem pa ne povzroči škode na tkanini. 

Profimedia

Ta preprosta domača mešanica se lahko postavi ob bok tudi najboljšim odstranjevalcem madežem in to za precej manj denarja, ob tem pa ne vsebuje zdravju in okolju škodljivih kemikalij. Priročna je predvsem v prazničnem času, ko je tveganje za nastanek madežev še toliko večje, obenem pa so takrat tudi najpogosteje zaprte trgovine in nakupovalna središča (kamor bi sicer smuknili po nov odstranjevalec madežev).

Ko boste naslednjič želeli s svojih oblačil odstraniti umazanijo, zlijte na madež alkoholni kis, nanesite čez ta del merico sode bikarbone in takoj polijte čez še malo kisa. Najprej boste opazili močno reakcijo, ki bo čez nekaj minut obrodila sadove in vam 'vrnila' vaš najljubši kos oblačila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.