Podelitev oskarjev zaradi pandemije z več lokacij

25. april

11. 2. 2021, 15:06 | Scena | Vir: STA

              Podelitev oskarjev zaradi pandemije z več lokacij (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Ameriška filmska akademija je po torkovi naznanitvi prvih kandidatov za nominacije v sredo razkrila, da bo podelitev nagrad, napovedana za 25. april, zaradi pandemije potekala na več lokacijah in bo predvajana v živo. V Los Angelesu namreč veljajo strogi ukrepi, zato bo tokrat znamenito gledališče Dolby le eno od prizorišč oskarjevske slovesnosti.

Francoska tiskovna agencija AFP je spomnila, da so oskarje zadnja desetletja podeljevali v losangeleškem gledališču Dolby, a bodo primorani letos koncept spremeniti zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Kot je dejal predstavnik akademije, si želijo podelitev ustvariti kot živ dogodek za globalno občinstvo. Tako so se odločili, da bodo za snemanje uporabili več prizorišč, bo pa gledališče Dolby eno izmed njih.

Produkcijo podelitve so zaupali režiserju Stevenu Soderberghu, ki je dejal, da so s koproducentoma Jessejem Collinsom in Stacey Sher ob tej priložnosti "vznemirjeni in prestrašeni obenem".

Po besedah predstavnika akademije bo 93. podelitev oskarjev nekaj še ne videnega, pri njeni organizaciji pa bosta v ospredju zdravje in varstvo vseh, ki bodo pri njej sodelovali. Več podrobnosti pa še niso razkrili.

Letošnja podelitev oskarjev je bila, tudi zaradi zamikov filmskih premier v času pandemije, prestavljena za dva meseca in bo zaokrožila že tako razvlečeno sezono podeljevanja filmskih nagrad. AFP je ob letošnjem večlokacijskem šovu spomnila, da je podelitev oskarjev že leta 1953, prvič, ko so pripravili njen televizijski prenos, potekala med Los Angelesom in New Yorkom.

Je pa AFP dodala, da so tudi organizatorji podelitve zlatih globusov, napovedane za 28. februar, sledili konceptu več prizorišč. Tina Fey bo tako del prireditve povezovala iz New Yorka, medtem ko bo Amy Poehler locirana v Los Angelesu. Drugačen koncept pa so ubrali za septembrske emmyje, ko so podelitev pripravili v skoraj praznem gledališču v Los Angelesu, nominiranci in zmagovalci pa so se preko videoklicev oglašali iz svojih domov ali drugih varnih prizorišč.