15. 5. 2020, 09:44 | Vir: STA

Ponovno je možen ogled soteske Vintgar

Tinkara Zupan/STA

Svoja vrata danes, 15.5. odpira še ena izmed najbolj obiskanih slovenskih znamenitosti, soteska Vintgar. Ob epidemioloških ukrepih zaradi novega koronavirusa so upravljalci soteske letos uvedli že dlje časa načrtovano novost, in sicer enosmerni ogled. Tako bo v soteski manjša gneča, njen obisk pa bo tudi bolj varen.

V minulih letih je bila zlasti na višku sezone v soteski velika gneča, ki se je odražala predvsem pri srečevanju na ozkih poteh in na parkiriščih pred vstopnimi točkami. Lani je sotesko, ki je za Postojnsko jamo in Blejskim ter Ljubljanskim gradom najbolj obiskana slovenska znamenitost, obiskalo okoli 400.000 ljudi.

Zaradi velikega števila obiskovalcev so se že nekaj časa spogledovali z idejo, da bi uvedli enosmerni ogled, zaradi letošnjih epidemioloških razmer pa je to postala nuja, je na četrtkovi predstavitvi novosti pri obisku Vintgarja povedal Tomaž Bregant iz Turističnega društva Gorje, ki skrbi za sotesko. Na ta način bo ogled bolj varen, saj ne bo srečevanja obiskovalcev, hkrati pa bo obisk tudi bolj prijeten, ker ne bo takšne gneče, je prepričan Bregant.

Vstop v sotesko bo le pri brunarici v vasi Podhom, izstop pa pri slapu Šum na Blejski Dobravi. Za povratek na izhodiščno točko bodo obiskovalci lahko izbrali zahtevnejšo krajšo pot preko Dobrave in poslušali bučanje vode daleč pod njimi, ali pa daljšo položnejšo pot prek Svete Katarine z lepimi razgledi na Bled.

Čas ogleda se na ta način sicer precej podaljšuje. Obiskovalcem svetujejo, naj si za obisk rezervirajo od tri do štiri ure. Tisti, ki krožne poti ne bi zmogli, imajo že ob nakupu vstopnice možnost, da naročijo prevoz s kombijem.

Vstopnice

Vstopnice za sotesko, ki za odrasle znašajo 10 evrov, je možno kupiti tudi preko spleta. Prav tako se na prenovljeni spletni strani obiskovalci lahko seznanijo z novostmi in poteku krožnih poti.

Bregant je prepričan, da z uvedbo enosmernega ogleda obiskovalcev ne bodo za nič prikrajšali, temveč bo takšna pot zanje lahko še dodatno zanimiva. Tudi tisti, ki so sotesko že obiskali, bodo namreč lahko spoznali nova območja krožnih poti. Dodatno pa so letos v soteski pripravili več informativnih vsebin, med katerimi je denimo označitev rastlinskih vrst.

V Turističnem društvu Gorje si želijo, da bi obiskovalci v čim večji meri tudi do soteske prihajali peš, saj je ena največjih težav parkiranje. Poleti ob višku sezone bo predvidoma znova delovalo centralno parkirišče ob Lipu Bled.

Letos sicer glede na razmere ob epidemiji koronavirusa pričakujejo manjši obisk in večji delež domačih gostov. "Ne pričakujemo prevelikega navala, tako da bo doživetje zagotovo neprimerno lepše," je ocenil podpredsednik Turističnega društva Gorje Janez Hudovernik.

V zadnjih dveh letih so v obnovo galerij soteske, infrastrukturo in spremljajoče objekte vložili okoli 450.000 evrov. V turističnem društvu pa si želijo razvijati tudi preostale dele občine, ki med drugim ponuja Pokljuško sotesko, Pokljuko in dolino Radovne.

Razvojnega posveta, ki so ga pripravili tik pred epidemijo, se je udeležilo okoli 80 ljudi, ki so podali številne predloge. Na ta način bi lahko uresničili vizijo, da bi Gorje postale turistična destinacija za večdnevne obiske, je prepričan Hudovernik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.