17. 4. 2020, 09:47 | Vir: STA

Poslovil se je ameriški filmski in gledališki igralec Brian Dennehy

profimedia

V svojem domu v Connecticutu je v sredo zvečer v 81. letu starosti umrl ameriški filmski in gledališki igralec Brian Dennehy, ki je v karieri prejel dve gledališki nagradi tony, zlati globus in nagrado Laurence Olivier, šestkrat pa je bil nominiran za televizijske nagrade emmy.
 

Skoraj dva metra visoki igralec širokih ramen je najbolj znan po vlogah negativcev in šerifov, dobro pa mu je šlo tudi v vlogah pozitivcev in na gledališkem odru, na katerem je nazadnje nastopil leta 2015 z Mio Farrow v predstavi Ljubezenska pisma. "Povsem me je potrlo, da je umrl veličastni Brian Dennehy. Z nikomer nisem bolj uživala pri delu in le malo prijateljev sem cenila kot njega," je sporočila igralka.

"Svet je izgubil velikega umetnika," je tvitnil Sylvester Stallone in dodal, da mu je Dennehy pomagal oblikovati lik za film Rambo.

Dennehy je v prvem Stallonejevem filmu o vietnamskem veteranu igral šerifa, ki je aretiral Ramba. Dennehy je igral tudi skorumpiranega šerifa v vesternu Silverado ter serijskega morilca v televizijski produkciji To Catch a Killer. Nastopil je v okrog 40 filmih.

Rodil se je leta 1938 v Bridgeportu v zvezni državi Connecticut, prvi igralski nastop pa je imel pri 14 letih, ko je v srednji šoli v Brooklynu igral naslovno vlogo v Shakespearovi drami Macbeth. Študiral je na univerzi Columbia, nato pa pet let služil pri marincih. Po vrnitvi od vojakov leta 1965 je v New Yorku iskal vloge in se preživljal z raznimi zaposlitvami, tudi kot šofer tovornjaka, natakar in prodajalec.

Za prvo stransko vlogo v Hollywoodu v komediji Semi-Tough z Burtom Reynoldsom in Krisom Kristoffersonom v glavni vlogi je dobil 10.000 dolarjev honorarja na teden. Igral je tudi v filmih Gorki Park, Romeo in Julia in drugih. Na gledaliških odrih se je odlikoval v vlogah v dramah Williama Shakespeara, Antona Čehova, Arthurja Millerja in Eugena O'Neilla.

Gledališko nagrado tony je prvič prejel leta 1998 za vlogo Willyja Lomana v Millerjevi igri Smrt trgovskega potnika, nato pa še leta 2003 za vlogo v predstavi po O'Neillovi drami Long Day's Journey into Night, v kateri je zaigral z Vanesso Redgrave in Phillipom Seymourom Hoffmanom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.