Poslovil se je britanski režiser Michael Apted

9. 1. 2021, 12:34 | Scena | Vir: STA

              Poslovil se je britanski režiser Michael Apted (foto: profimedia) profimedia

V 80. letu starosti je v četrtek na svojem domu v Los Angelesu umrl britanski režiser Michael Apted, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najbolj je bil znan po dokumentarni seriji televizijskih filmov Up, ki je nastajala več kot pol stoletja, in po režiji filma iz franšize o Jamesu Bondu z naslovom Vse in še svet iz leta 1999.

V pionirski dokumentarni seriji Up je spremljal življenja 14 Britancev iz različnih okolij od leta 1964 oziroma od njihovega sedmega leta starosti. Nova epizoda je sledila na vsakih sedem let, serija pa se je končala leta 2019, ko so protagonisti dopolnili 63 let.

Režiral je tudi film o Jamesu Bondu Vse in še svet, v katerem je v vlogi agenta 007 zaigral Pierce Brosnan.

Prvi večji uspeh v Hollywoodu je sicer dosegel s filmom Rudarjeva hči (1980), Sissy Spacek pa je za vlogo country pevke Lorette Lynn v filmu dobila oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo. Med drugim je režiral še Gorile v megli (1988) in Zgodbe iz Narnije: Potovanje Potepuške zarje (2010).

"Danes nam je težko pri srcih, ko žalujemo za cenjenim režiserjem, dolgoletnim vodjo ameriškega združenja režiserjev in mojim prijateljem Michaelom Aptedom," je besede predsednika ameriškega združenja režiserjev (Director's Guild - DGA) Thomasa Schlammeja povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Schlamme je dodal, da je režiserjeva zapuščina za vedno zaznamovala kinematografijo ter izpostavil "mirno roko in jedko duhovitost" tega, kot ga je označil, "neustrašnega vizionarja".