Poslovil se je kantavtor panonske ravnice Đorđe Balašević

Vrstijo se pokloni oboževalcev

19. 2. 2021, 19:44 | Scena | Vir: STA

              Poslovil se je kantavtor panonske ravnice Đorđe Balašević (foto: profimedia) profimedia

V 68. letu starosti je danes umrl znani kantavtor in glasbenik Đorđe Balašević, poročajo srbski mediji. Pred tremi dnevi so ga sprejeli na infekcijsko kliniko v Novem Sadu, kjer se je zdravil zaradi pljučnice, kasneje pa se mu je zdravstveno stanje poslabšalo in je umrl. Kot poročajo srbski mediji, je bil okužen z novim koronavirusom.

"Legendarni kantavtor Đorđe Balašević je umrl med zdravljenjem po okužbi s covidom-19 v Kliničnem centru Vojvodine," so za srbske medije potrdili v Kliničnem centru Vojvodine, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Balašević se je rodil 11. maja 1953 v Novem Sadu. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Kasneje je osnoval skupino Rani mraz, ki je po izdaji dveh albumov razpadla. Leta 1982 je začel samostojno kariero.

Izdal je skupaj 12 albumov. Nastopil je v nekaj televizijskih serijah, za katere je tudi napisal glasbo.

Legendarni "panonski mornar", ki je bil na glasbeni sceni prisoten več kot 40 let, je bil priljubljen v Sloveniji in drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije.

Balaševićevo glasbeno pot je sicer močno zaznamovala vojna v nekdanji Jugoslaviji, zaradi protivojnih stališč in pozivanju k miru in sožitju med narodi pa je padel v nemilost režima Slobodana Miloševića. Njegove pesmi so bile v Srbiji celo prepovedane.

Novica o Balaševićevi smrti se je hitro razširila na družbenih omrežjih, kjer se vrstijo pokloni njegovih oboževalcev.

Glasbenikovi družini je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug že izrazil sožalje predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić. Kot je zapisal, bo Balašević ostal v spominu kot izvrsten in provokativen pesnik, ikona Novega Sada in ljubezen Beograda. Dodal je: "Izvajalec, pesnik in modri mislec, čigar pesmi smo prepevali z vsem srcem in dušo."

Prav tako je sožalje glasbenikovi družini po pisanju Tanjuga izrazil predsednik pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović. "Đorđe Balašević je s svojo poezijo in glasbo trajno zaznamoval umetniško sceno ne le pri nas, ampak v celotni regiji. Desetletja je prebujal najgloblja čustva v poslušalcih vseh generacij, ki njegove pesmi še vedno znajo na pamet," je njegove besede povzela agencija.

Srbski glasbenik Momčilo Bajagić Bajaga, vodja glasbene skupine Bajaga i Instruktori, pa je ob Balaševićevi smrti po pisanju Tanjuga povedal:

"Đole je bil eden od simbolov jugoslovanske pop scene in njegove pesmi so bile prepoznavne od Vardarja do Triglava. Težko mi je in nikakor ne morem 'obdelati' informacije, da ga ni več. Bil je velik pesnik in ni dvoma, da je njegov odhod velik udarec za našo kulturo."

Pesnik ter mojster balade in melanholije

Odraščal je v Novem Sadu in že v mladih letih začel pisati poezijo. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je s skupino nastopil tudi Bora Đorđević, ki je kmalu zatem zapustil skupino in ustanovil band Riblja Čorba.

Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. Tedaj je kot tekstopisec sodeloval tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem Priča o Vasi Ladačkom in Život je more. Iz časa, ko je bil član skupine Rani mraz, je tudi singel Računajte na nas, ki je postal izjemno priljubljen v bivši Jugoslaviji.

Leta 1982 je zasedbo zapustil in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo. V karieri je izdal 12 samostojnih studijskih albumov.

Med njegovimi uspešnicami so še Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Lepa protina kći, Boža pub, Oprosti mi Katrin, Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje, Putuj Evropo, Samo da rata ne bude, Odlazi cirkus, D-mol in Kad odem. Njegove pesmi so prepevale generacije na zabavah in na šolskih izletih.

V državah nekdanje skupne države je vrsto let polnil velika prizorišča, tudi v Sloveniji je večkrat nastopil. V Ljubljani je rad koncertiral v Križankah, ki mu jih je leta 2017 uspelo tudi razprodati. Leta 2018 je nastopil v ljubljanskih Stožicah. S koncertom je v sklopu turneje Baronov bal obeležil častitljivo 40. obletnico delovanja, pred koncertom pa je v Ljubljani predstavil prvi del svoje dvojezične avtobiografske knjige Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je izšla pri novosadski založbi Balbelo.

Kot je tedaj povedal glasbenik, je knjiga, za katero si je resnično želel, da izide tudi v slovenščini, v 99 odstotkih avtobiografska in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, "da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil". Kot mesto mu je bil v Sloveniji zelo ljub Maribor in festival Lent, na katerem je prav tako nastopil.

Leta 2019 pa je, le dan po svojem 66. rojstnem dnevu, nastopil v ljubljanskem Cankarjem domu, kjer je občinstvu z bolj intimno zasedbo predstavil akustični projekt Koledar mojega otroštva (Kalendar mog detinjstva) ter svoje legendarne pesmi.