Poslovil se je pisatelj Larry McMurtry, scenarist filma Gora Brokeback

27. 3. 2021, 21:05 | Scena | Vir: STA

              Poslovil se je pisatelj Larry McMurtry, scenarist filma Gora Brokeback (foto: profimedia) profimedia

Umrl je ameriški pisatelj in scenarist Larry McMurtry, avtor uspešnega romana Lonesome Dove, za katerega je leta 1986 prejel Pulitzerjevo nagrado za leposlovje. S priredbo v televizijsko serijo je z njim pripomogel k oživitvi zanimanja za vesterne. Bil je tudi soavtor z oskarjem nagrajenega scenarija za film Gora Brokeback.

McMurtry je umrl v četrtek v Teksasu, kjer je preživel večino življenja. Umrl je zaradi odpovedi srca v starosti 84 let, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila njegova agentka.

V svoji karieri je napisal skoraj 30 romanov in več kot 40 scenarijev, pisal pa je tudi eseje, spomine in kritike. Teksas in ameriški divji zahod sta mu bila v navdih za številna dela, ki so doživela tudi ekranizacijo.

Njegov romaneskni prvenec Horseman, Pass By iz leta 1961 je za veliko platno režiral Martin Ritt v filmu Hud, v katerem je glavno vlogo odigral Paul Newman. Njegovo najbolj priljubljeno delo pa je bila zgodba o dveh ostarelih kavbojih ob gonji živine iz Teksasa v Montano v romanu Lonesome Dove (Osamljena golobica) iz leta 1985. Roman obsega tako predzgodbo kot nadaljevanje, po njem pa so posneli televizijsko serijo, v kateri sta zaigrala Robert Duvall in Tommy Lee Jones.

Na filmu sta zaživela tudi njegova romana Zadnja predstava in Čas nežnosti. Prvega je režiral Peter Bogdanovich in drugega James L. Brooks. Čas nežnosti je leta 1983 prejel oskarja za najboljši film, v njem pa so nastopili Jack Nicholson, Shirley MacLaine in Debra Winger.

Leta 2006 je skupaj z Diano Ossana prejel oskarja za scenarij za film Gora Brokeback o dveh zaljubljenih kavbojih, ki ga je po kratki zgodbi Annie Proulx režiral Ang Lee.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je sam ob neki priložnosti označil za pisatelja, scenarista in - morda najpomembneje - za knjigarnarja. V 70. letih je namreč odprl svojo prvo knjigarno Booked Up v Washingtonu, ki jo je kasneje preselil v Archer City v Teksas, kjer je staro Fordovo prodajalno napolnil s skoraj pol milijona naslovov. Postala je eden največjih antikvariatov v ZDA.