8. 12. 2020, 17:35 | Vir: STA

Potovanje princa Williama in Kate dviga precej prahu, na Škotskem in v Walesu doživela hladen sprejem

Profimedia

Britanski princ William in njegova soproga Kate sta na turneji z vlakom po Združenem kraljestvu. Njuno popotovanje dviga precej prahu, saj sta se nanj podala sredi omejitev potovanj zaradi pandemije covida-19. Na Škotskem in v Walesu sta bila deležna precej hladnega sprejema.


 

Kraljevski par se je danes ustavil v valižanski prestolnici Cardiff, ki je bil druga postaja na njuni 2000 kilometrov dolgi turneji s kraljevim vlakom, med katero se želita zahvaliti zdravstvenim delavcem in drugim za njihov trud v boju proti novemu koronavirusu. 

Valižanski minister za zdravje Vaughan Gething je pred njunim prihodom izjavil, da bi raje videl, če ne bi imeli nobenih nepotrebnih obiskov. Na vprašanje, ali naj William in Kate prideta v Wales, je odgovoril, da ga to prav posebej ne zanima. Dodal je, da naj ljudje njune navzočnosti ne izkoriščajo za izgovor, da so "zmedeni" ob trenutnih ukrepih proti novemu koronavirusu.

Prva postaja turneje kraljevskega para je bil v ponedeljek Edinburg, kjer ju je precej hladno sprejela škotska premierka Nicola Sturgeon. Povedala je, da so kraljevi dvor obvestili o omejitvah pri prečkanju angleško-škotske meje. 

Oblasti v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem same sprejemajo odločitve na področju zdravstva in v boju proti koronavirusu so sprejele različne ukrepe. Med drugim so prepovedale vsa nenujna potovanja med štirimi britanskimi pokrajini.

Vlada v Londonu je po drugi strani izrazila podporo Williamu in Kate. Premier Boris Johnson je dejal, da je "navdušen nad toplim sprejemom, ki sta ga bila vojvoda in vojvodinja cambriška deležna na svoji izjemno dragoceni turneji z vlakom". "Turneja bo dobrodošla moralna spodbuda za delavce na frontni črti, ki so toliko naredili med pandemijo," so sporočili z Downing Streeta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.