Vid Legradić | 26. 4. 2021, 12:06

Povejte mi, kakšne oblike so oblaki na nebu, pa vam povem, kakšno vreme se obeta!

Bele ovčice. Če se ovčice polnijo in rastejo, lahko prinesejo tudi dež.

Vid Legradic

Ste se že kdaj jezili na vremenarje in njihove vremenske napovedi? Kaj ne bi bilo čudovito, če bi si znali kar sami napovedati vreme? Če verjamete ali ne, tega se je mogoče naučiti. Napovedovanje vremena po obliki oblakov in barve sončnega zahoda je lahko celo bolj natančno kot tisto z množice tehnologije, ki stoji za modernimi sateliti, vremenskimi modeli in aplikacijami.

Še preden vam izdam nekaj skrivnosti, bi rad opozoril na dejstvo, da je vreme odvisno od vsaj milijona različnih dejavnikov. V kolikor ne boste upoštevali vseh (kar je praktično nemogoče), se s stoodstotno natančnostjo enostavno ne da napovedati vremena. Tukaj pademo na izpitu narave prav vsi - tako najmodernejše meteorološke postaje kot tudi ljubiteljski opazovalci.

In vendar so pri napovedovanju sonca in dežja nekateri kazalniki zelo zanesljivi. Eden takšnih so oblaki.

Lahko so sestavljeni iz majhnih vodnih kapljic (takšni se nahajajo v nižjih plasteh ozračja) ali ledenih kristalčkov (višje).

'Črte' letal

Oblaki so lahko ustvarjeni tudi umetno. Črte ali contraili, ki jih za seboj puščajo letala, so lahko dober napovednik vremena.

Če sled za letalom hitro izgine, bo vreme ostalo lepo. Če pa črta ostaja dolga in se za povrh čez čas še razširi, se bo vreme v kratkem poslabšalo.

Skrivnost takšnega obnašanja letalske sledi tiči v zračni vlagi. Pred prihodom padavin se zračna vlažnost poveča. Na delcih letalskega izpuha se le-ta kondenzira in naredi letalsko črto vztrajnejšo. Če je zrak suh, kondenza okrog delcev ne bo in letalska sled bo hitro ali takoj izginila. V suhem zraku ne bo dežja, vreme bo sončno.

Vlažnost

Imate kakšen hrib ali goro v bližini? Zapomnite si višino bližnje vzpetine in spremljajte oblake. Včasih bodo ti višje, včasih nižje. Morda se bodo kdaj tudi dotaknili vrha vzpetine ali ga pokrili.

»Če ima Krim kapo, bo deževalo,« še danes znajo povedati starejši Ljubljančani.

Višina belih 'puhcev' je odvisna od vlažnosti zraka. Bolj, ko je zrak vlažen, nižji so oblaki. Če se višina oblakov s časom viša, ste lahko prepričani da bo vreme v kratkem času lepše. In obratno, če se niža. Toda pozor, ta formula ne deluje zjutraj in zvečer, saj je odvisna od moči sonca. Zaradi pomanjkljivega znanja o vlažnosti zraka zaide v težave marsikateri planinec. Zatorej, če se odpravljate na visoke gore - preverite vlažnost na aplikaciji ali preko višine oblakov – med visoko vlažnostjo ozračja obisk visokogorja od poldneva naprej odsvetujem. Dež bo.

Za napoved vremena preko vlažnosti včasih niti ni treba pogledati v nebo. V krajih brez megle bodite le pozorni na zatišne lege. Če se na primer zjutraj sprehodite po ozkih ulicah Pirana in opazite, da so (kljub sončnemu jutru) mokre, bodite prepričani, da se bo vreme spremenilo na slabše že isti dan.

Ovčice

Te so znanilke lepega vremena.

Ovčica je osnovni oblak oziroma osnovna zračna celica, ki se ji strokovno reče kumulus. Po domače: klasičen oblak. So različne velikosti ter lahko jadrajo po nebu posamezno, v gručah ali se razvijejo nad vzpetinami. Preko njihove velikosti, puhavosti in nakodranosti se lahko z veliko natančnostjo napove vreme za nekaj ur vnaprej. Če so ovčice majhne in natrgane, bo vreme stabilno. V kolikor je njihov zgornji del kopast, obstaja možnost ploh ali kratkotrajnih padavin. Če je sonce močno, lahko kopasta ovčica preraste samo sebe in se razvije v cumulonimbus ali nevihtni oblak. Ta ima na vrhu nakovalo, del oblaka ki je sestavljen iz ledenih kristalčkov.

Nevihtnem oblaku vladajo silni vetrovi. Ti kot v pralnem stroju pošiljajo dež od njegovega spodnjega dela do zgornjega ledenega dela. Tam dežne kapljice zamrznejo in naredi se toča, ki se potuje po oblaku gor in dol. Večkrat ko zaokroži, debelejša je. Ko je naposled pretežka za vetrove, pade na tla. Če jo utegnete pobrati jo prerežite. Opazili boste, da ima zrno toče letnice, kot drevo. Število letnic vam bo povedalo, kolikokrat je zaokrožila po svojem oblaku.

Tančice

Skoraj vsi oblaki, ki spominjajo na tančice, napovedujejo spremembo vremena na slabše.

To so oblaki, ki kot koprena prekrijejo nebo in zameglijo sonce. Če opazimo tiste, ki so podolgovato in vatasto razvlečeni po nebu (cirusi) vemo, da prihaja dež čez 2-4 dni. Če se nebo popolnoma prekrije s kopreno (altostratusi) vemo, da prihaja dež čez 1-3 dni. Možno je, da ta dež ne bo tako močan, saj so altostratusi velikokrat znanilci toplih front. V kolikor pa visoko na nebu opazimo zrničaste oblake (cirocumulusi), lahko pričakujemo močan dež in burno atmosfersko dogajanje v roku 1-4 dni.

Barva neba

Temno modra barva neba je znak za stabilno, lepo in sončno vreme, ki bo trajalo vsaj še nekaj dni vnaprej. Nekaj informacij pa izdajajo tudi barve sončnega zahoda. Tudi tukaj igra pomembno vlogo vlažnost.

Vid Legradic

Če je sončni zahod barvit, rumen, rdeč, bo vreme lepo. Mlečen ali slabo obarvan sončni pomeni, da se bo vreme pokvarilo.

Zatorej le poljubite svojega ali svojo najdražjo, če se rdeča sončna krogla romantično potopi v morje. Vreme bo namreč še naprej lepo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.