2. 4. 2021, 22:00

Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena

profimedia


»Najlepša pravljica je življenje samo.« - Hans Christian Andersen

Ob 215. obletnici Andersonovega rojstva so pri Mladinski knjigi izdali pravi knjižni zaklad z naslovom Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena.

Mlajši in malo starejši otroci, ki pravljice velikega mojstra zagotovo že poznajo, saj so med njimi tudi tako brezčasne, kot je tista o mali morski deklici, Palčici, Snežni kraljici, grdemu račku in številne druge, bo zagotovo z zanimanjem prebrali lično ilustrirano življenjsko zgodbo slavnega pisatelja.

Zgodbo Andersenovega življenja je tankočutno zapisal Heinz Janisch, Maja Kastelic pa je slovensko izdajo opremila z očarljivimi ilustracijami.

O fantiču, ki se je učil leteti!
emka.si

»Si ti star?« deklica, stara komaj kakšnih sedem let, povpraša gospoda, ki skupaj z njo in njeno mamico potuje v kočiji, kakršne so takrat še poganjali čisto pravi živi konji.

Njej nasproti sedi sivolasi gospod s črnim cilindrom v naročju in zdi se, da ga neposrednost deklice v modri obleki prav nič ne moti.

»Zanima te, ali sem star. No … še vedno sem mlad kot nekoč. Tisti fantič še vedno živi v meni, veš. Obenem imam pa tudi že svoja leta, tako kot tale mož, ki sedi pred tabo.«

emka.si

»Potem si oboje, mlad in star,« se čudi deklica.

»Najbrž res,« zamišljeno odgovori mož.

Beseda je nato dala besedo in deklici, za katero se izkaže, da ji je ime Elza, se prijazni možakar predstavi kot Hans Christian Andersen, ki si za življenje služi kruh s pisanjem čisto pravih knjig.

Še več. Ne le, da gospod pisatelj piše zgodbe, ki mu jih tu in tam natisnejo, še posebno rad pripoveduje pravljice.

Elzi seveda hipno zažarijo oči. Le kako ne bi, ko pa pravljice naravnost obožuje.

»Bi mi kakšno povedal?« je proseča Elza, Andersen pa nato prav nič ne okleva.

»Lahko bi ti povedal prav posebno pravljico!«

»Katero pa?«

»Če želiš, ti povem pravljico o svojem življenju. O fantiču, ki se je učil leteti!«

»Zelo rada bi jo slišala,« reče Elza, medtem ko pričakujoče gleda moža.

Ta se odkašlja in začne pripovedovati.

»Nekoč je živel fantič, ki mu ni bilo lahko. Lahko bi rekel, da njegova otroška leta niso bila posuta s cvetlicami, prej prepredena s trnjem. Kot bi imela velike luknje, skozi katere je vel oster, mrzel veter.

Rojen je bil v danskem mestu Odense na otoku Fyn.

Si vedela, da ima Danska 483 otrokov?«

emka.si

Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena lahko virtualno prelistate na emka.si, za zares čarobno izkušnjo potovanja skozi življenje legendarnega pravljičarja pa jo bo potrebno ob priliki vzeti tudi fizično v roke.

Ob 215. obletnici rojstva Hansa Christiana Andersena

»Cel svet je zakladnica čudes, a smo tako navajeni nanje, da jim pravimo običajne reči,« je zapisal Hans Ch. Andersen. Videl je ta čudesa, jih pretvoril v izbrušene pripovedne bisere in podaril otrokom (in odraslim) vsega sveta.

Ob 215. obletnici njegovega rojstva so izšle v razkošni antologiji Zlate Andersenove pravljice, zdaj pa se je tem pridružila še čudovita slikanica o njegovem življenju Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena.

emka.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.