24. 4. 2018, 18:12 | Vir: STA

Pred britanskim parlamentom prvi spomenik posvečen ženski: sufražetki Millicent Fawcett!

profimedia
Pred britanskim parlamentom prvi spomenik posvečen ženski: sufražetki Millicent Fawcett! (foto: profimedia)

Pred britanskim parlamentom so danes odkrili prvi spomenik posvečen ženski. Poleg nekdanjega premiera Winstona Churchilla, borca za neodvisnost Indija Mahatma Ghandija in devetih drugih spomenikov posvečenih moškim, je trg pred parlamentom odslej bogatejši še za kip borke za pravice žensk in sufražetke Millicent Fawcett.

Slovesnega odkritja spomenika sta se danes med drugim udeležila premierka Theresa May in londonski župan Sadiq Khan. Mayeva je opozorila, da verjetno danes ne bi bila tu v vlogi premierke, če ne bi bilo Fawcettove. "Boj, da so dosegle volilno pravico za ženske, je bil dolg in naporen," navaja premierko francoska tiskovna agencija AFP.

Khan pa je opozoril, da je treba storiti še veliko, da bo dosežena popolna enakopravnost med spoloma, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Bronasti kip so odkrili ob 100. obletnici volilne pravice žensk, ki so jo zagotovile sufražetke skupaj s Fawcettovo. A leta 1918 so volilno pravico podelili le bogatejšim ženskam starejšim od 30 let. Šele leta 1928 je država sprostila zakon in vpeljala splošno volilno pravico za vse ženske. Fawcettova, ki se je zavzemala za mirne proste, je umrla leto kasneje.

Avtorica kipa je britanska umetnica Gillian Wearing, ki je leta 1997 osvojila Turnerjevo nagrado za vizualno umetnost. Poleg tega, da je ustvarila prvi kip ženske pred britanskim parlamentom, je tudi sama prva umetnica, katere delo stoji na tem trgu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.