Preminil DJ Erick Morillo, znan po uspešnici I Like to Move It

Večkrat je obiskal tudi Slovenijo

2. 9. 2020, 11:27 | Scena | Vir: STA

              Preminil DJ Erick Morillo, znan po uspešnici I Like to Move It (foto: Profimedia) Profimedia

V 50. letu starosti je na svojem domu v Miamiju na Floridi umrl priznani DJ Erick Morillo. Glasbenik je zaslovel z uspešnico I Like To Move It iz leta 1993, pod psevdonimom Reel 2 Real pa so njegove skladbe v 90. letih prejšnjega stoletja sedemkrat prišle med najboljših deset lestvice Hot Dance Music/Club Play. Večkrat je obiskal tudi Slovenijo.

Leta 1971 v New Yorku rojeni kolumbijsko-ameriški Morillo je veljal za enega najvplivnejših house producentov in didžejev. Otroštvo je preživel v Kolumbiji, zaznamovali pa so ga salsa, merengue, reggae in hip hop. Že pri 11 letih je kot DJ nastopal na porokah prijateljev in družine, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Glasbo je mešal v različnih klubih, kjer je spoznal tudi latino reggae glasbenika El Generala, s katerim je leta 1991 sodeloval pri reggae in house skladbi Muevelo ter pri techno uspešnici Anasthasia belgijske skupine T99.

Njegovi remiksi so postali stalnica v klubih z latino glasbo, med mednarodne zvezde in milijonarje pa ga je leta 1993 izstrelila uspešnica I Like to Move it, ki so jo uporabili tudi v animiranem filmu Madagaskar. Na podlagi uspeha je leto kasneje izdal album Move It!, glasbo pa je neprekinjeno ustvarjal do smrti. Nazadnje je lani izdal skladbo Fifth Element, znane pa so še Mueve La Cadera, Jazz It Up in Dance I Said.

V svoji karieri je osvojil številne nagrade, med drugim po tri nagrade za najboljšega house didžeja in za najboljšega mednarodnega didžeja. Bil je tudi soustanovitelj založbe Subliminal Records.

Mediji poročajo, da so Morilla sicer prejšnji mesec aretirali zaradi domnevnega spolnega napada na žensko, ki naj bi se zgodil v Miamiju na domu znanega glasbenika po njegovem nastopu na eni od decembrskih zabav. Na sodišču bi se moral zaradi omenjenih obtožb zglasiti ta petek.

Okoliščine njegove smrti za zdaj še niso znane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.