Preminil je srbski režiser Goran Paskaljević

26. 9. 2020, 13:00 | Scena | Vir: STA

              Preminil je srbski režiser Goran Paskaljević (foto: profimedia) profimedia

V 74. letu starosti je v Parizu preminil priznani srbski filmski režiser Goran Paskaljević, poročajo tuje tiskovne agencije. Režiral je več kultnih filmov, kot so Čuvaj plaže v zimskem času, Varljivo poletje '68 in Sod smodnika.

Paskaljević je diplomiral iz filmske režije na Praški akademiji. Režiral je številne dokumentarne filme in televizijske drame za TV Beograd.

Prvi celovečerni film Čuvaj plaže v zimskem času je posnel leta 1976. Skupaj je posnel več kot 30 dokumentarnih in 13 igranih filmov.

Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Pes, ki je ljubil vlake, Posebna vzgoja, Zemaljski dani teku, Suton, Sod smodnika in Tango Argentino.

Je dobitnik številnih prestižnih nagrad, med drugim nagrade kritikov za najboljši evropski film leta 1998 za Sod smodnika.

Časopis Variety ga je leta 2001 uvrsti med pet najboljših režiserjev leta, bil je tudi prvi filmski režiser, ki je leta 2002 v Münchnu prejel nagrado Bernhard Wicki za humanizem v svojih delih.

Paskaljeviću naj bi po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug v petek na odprtju 13. izdaje mednarodnega festivala filmske režije v srbskem Leskovcu (LIFFE) izročili tudi nagrado Živojin Žika Pavlović "za afirmacijo regionalne filmske umetnosti v svetu".

Vendar so organizatorji občinstvu najprej sporočili, da se žal ni mogel udeležiti otvoritvene slovesnosti, le pol ure zatem pa jih je dosegla novica, da je preminil v Parizu, je Tanjug povzel poročanje srbskega časnika Kurir.