N.Z. | 13. 10. 2020, 15:12

Preprosti trik, s katerim se boste spoprijateljili z vsakim mačkom

profimedia

Uspelo vam bo, če boste nekoliko zoožili oči in zelo počasi priprli in nato za nekaj trenutkov zaprli oči, pravijo raziskovalci.

Mačke naj bi bile znane po tem, da ljudje z njimi težko sklenejo prijateljski odnos. Nedavna študija pa je pokazala, da v resnici še zdaleč niso tako zahtevne, kot se nam je zdelo, seveda pa je potrebno poznati skrivnost prave komunikacije z njimi.

Glede na raziskavo Univerz Susex in Portsmouth, ki je bila objavljena v Scientific Reports, so mačke ene od tistih živali, ki se dobro odzivajo na iskren (imenovan tudi Duchennov nasmeh). Gre za tiste vrste nasmeh, pri katerem se navzgor ne vihajo zgolj kotički ust (kar je mogoče zaigrati), temveč se 'smejejo' tudi oči (kar razkrijejo z dvignjenimi lici zoožene oči in šopek gubic, ki se pri tem ustvari).

Ko se ljudje ISKRENO nasmehnejo svojemu mucku, ob tem pa morda še v počasnem posnetku pomežiknejo (prav tako, kot to sicer počnejo mačke same, ko se počutijo še posebno varne, mirne in zadovoljne), se bodo mačke odzvale pozitivno. Še več. Mačke bodo odgovorile s taistim počasnim pomežikom.

Eksperiment je enkrat potekal na vzrocu 21 mačk v 14 različnih domovih, drugič pa na vzorcu 45 mačk (ki so bile stare med enim letom do celo 17tih let).

Opazovanja interakcije med mački in ljudmi so pokazala, da se mačke bolj pozitivno odzivajo na počasen pomežik svojih lastnikov kot, če ti v svojih izrazih ostanejo pasivni.

"Študija je jasno pokazala, da tehnika počasnega pomežika predstavlja komunikacijski most med ljudmi in mačkami," so zapisali v raziksavi. "Navdušeni smo, da smo lahko dokazali, da se mačke in ljudje lahko sporazumevajo," pa je za The Times še dodala supervizorka študije, Karen McComb s študija psihologije na Univerzi Sussex.

"Gre za nekaj, kar je veliko lastnikov mačk zagotovo že slutilo, a smo nadvse navdušeni, da smo za to zdaj našli tudi dokaze," dodaja McComb, ki je prepričana, da gre za velika prelomna spoznanja.

Spoznanje, o katerem profesionalni šepetalec mačkom - t.j. Jackson Galaxy - sicer govori že leta ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.