A. Kl. | 8. 2. 2022, 10:00

Prevarant s Tinderja: Žrtve, ki jih je zvabil v svoje lovke, še danes plačujejo dolg

Profimedia

"Kakšen je bil najslabši zmenek, na katerem ste bili? Ali je vključeval dolgočasen pogovor in slab zadah? Ali pa so vas prevarali za četrt milijona dolarjev?"

Takšen je uvod v opis novega dokumentarca The Tinder Swindler (Prevarant s Tinderja) s podnaslovom "Sodobna ljubezen je nevarna igra", ki se je te dni zavihtel na vrh najbolj gledanih vsebin na Netflixu. 

Profimedia

Gre za zgodbo o razvpitem prevarantu, ki je na Tinderju spoznaval ženske in jih nato s Ponzijevo shemo izkoristil za financiranje svojega razsipnega življenjskega sloga.

Moški, star okrog 30 let, se je na omenjenem omrežju predstavljal kot Simon Leviev, sin milijarderskega trgovca z diamanti Leva Levieva. 

Več žensk - zdi se, da je ciljal predvsem na dobro situirane s severa Evrope - je na prvih zmenkih očaral z zasipanjem s pozornostjo in razkošjem: eno od žrtev je, denimo, kar takoj povabil, da ga pospremi na poslovno pot z zasebnim letalom.

Profimedia

Postopoma si je pridobil njihovo naklonjenost in zaupanje, celo ljubezen, kmalu pa jim je začel pripovedovati o težavah v poslu, o grožnjah s smrtjo in kar naenkrat so mu posojale velikanske vsote denarja in zanj celo najemale posojila.

V resnici je prevarant s pravim imenom Shimon Hayut - v domačem Izraelu že obsojen zaradi različnih prevar - istočasno v svoje lovke že zapletal novo žrtev, prepričano, da se je vanjo zaljubil bajno bogati princ na belem konju ...

Ne spreglejte: Uporabnice Tinderja povedale, česa naj moški na Tinderju ne počnejo

Vse skupaj se sliši kot scenarij za hollywoodski film - nekaj podobnega so v tovarni sanj dejansko že posneli (Ujemi me, če moreš z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi) in, kot je pred dnevi poročal Variety, je v načrtu tudi igrani film o prevarantu s Tinderja.

Hayuta so na neki točki vendarle razkrinkali, saj je Cecilie, Norvežanka, ki jo je oškodoval za četrt milijona dolarjev, po osmem kreditu, ki ga je vzela zanj, vendarle posumila, da pri njegovi zgodbi nekaj smrdi.

Stopila je v stik z osrednjim norveškim tabloidom Verdens Gang (VG) in njihovi novinarji so se takoj lotili dela, na sledi Hayutu so odpotovali celo v Izrael.

Profimedia

Prek članka, ki je nato izšel pod naslovom Tinder Swindler in navdahnil aktualni dokumentarec, se je Cecilie povezala s še eno njegovo žrtvijo, Švedinjo Pernille (pri njej je ubral malce drugačno metodo: ker iskrica za romanco nikoli ni preskočila, je pričaral iluzijo prijateljskega odnosa).

Članek v VG pa je nato videla Nizozemka Ayleen, takrat že več kot leto Hayutovo (no, Levievovo) dekle. V želji po maščevanju je sprva ona z lažno obljubo pomoči prevarala njega, sicer v veliko manjšem obsegu, kot on njo, nato pa ga je prijavila oblastem in leta 2019 je bil aretiran in obsojen na 15 mesecev zaporne kazni v Izraelu.

Ne spreglejte: Kam je izginila Birgit Meier? 30 let kasneje je odgovor našel njen brat.

Po ocenah raziskovalcev je Hayut - kasneje se je predstavljal tudi kot David Sharon - žrtve oškodoval za skupno 10 milijonov dolarjev, a jim denarja nikoli ni vrnil. Večina od njih še danes odplačuje velikanske dolgove, ki so si jih nakopale zaradi prevaranta. 

Kaj pa on? Po petih mesecih je zakorakal na prostost in, če gre soditi po njegovem profilu na Instagramu, še naprej živi na veliki nogi. So ga pa vsaj blokirali na Tinderju. Dokler si ne omisli nove identitete ali celo obraza ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.