15. 6. 2020, 16:39 | Vir: STA

Pri načrtovanju dopusta bo v pomoč portal Reopen EU

Profimedia

Evropska komisija je priskočila na pomoč državljanom EU, ki želijo v času covida-19 preživeti počitnice v tujini. Na portalu Reopen EU so na enem mestu zbrali vse informacije o omejitvah potovanj po državah članicah EU in kakšni ukrepi so še v veljavi.

"Spletišče Reopen EU bo Evropejcem in Evropejkam omogočilo enostaven dostop do informacij, da bodo lahko z gotovostjo načrtovali svoja potovanja in varno počitnikovali," je danes ob predstavitvi portala dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Platformo so razvili v podporo varni ponovni vzpostavitvi potovanj in turizma po vsej Evropi. Da bodo Evropejci lahko lažje načrtovali počitnice in potovanja to poletje in pozneje, bodo na platformi na voljo informacije v realnem času o stanju na mejah ter razpoložljivih prevoznih sredstvih in turističnih storitvah v državah članicah, so sporočili iz Bruslja.

Vključili so tudi praktične informacije držav članic o omejitvah potovanj ter zdravstvenih in varnostnih ukrepih, na primer glede nošenja mask. Tako ne bo več dileme, ali je v Avstriji na primer treba nositi masko, ko uporabljamo javni promet, oziroma ali je za vstop v Bolgarijo nujno potrdilo o neokuženosti. Vse informacije je možno dobiti preko interaktivnega zemljevida v nekaj klikih preko portala https://reopen.europa.eu/sl

Platforma je eden od ukrepov iz svežnja za turizem in promet, ki ga je Evropska komisija predstavila sredi maja, da bi povrnila zaupanje v potovanja po EU in pomagala pri varnem ponovnem zagonu evropskega turizma ob spoštovanju potrebnih zdravstvenih navodil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.