2. 6. 2021, 15:19 | Vir: STA

Prihodnje leto ob 70-letnici vladanja britanske kraljice številni dogodki

Profimedia
Prihodnje leto ob 70-letnici vladanja britanske kraljice številni dogodki (foto: Profimedia)

Buckinghamska palača je predstavila načrte za praznovanja ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II., ki bodo junija prihodnje leto. Med drugim bodo platinasto obletnico obeležili z velikim koncertom, cerkvenim bogoslužjem in konjskimi dirkami.
 

Častitljivo obletnico bodo na Otoku in tudi v drugih državah skupnosti Commonwealtha obeleževali od četrtka, 2. junija 2022, do nedelje, 5. junija 2022, piše na spletni strani buckinghamske palače.

Praznovanje se bo začelo v četrtek z znamenito parado Trooping the Colour (Pozdrav zastavi), s katero vsako leto junija obeležijo kraljičin rojstni dan. Parada junija prihodnje leto bo prva od začetka pandemije covida-19, ki bo potekala v običajnem obsegu.

V petek bodo med drugim v katedrali svetega Pavla pripravili zahvalno bogoslužje ob jubileju 95-letne monarhinje.

Praznovanje se bo nadaljevalo v soboto s konjskimi dirkami, ki se jih bodo udeležili kraljica in drugi člani kraljeve družine. Nato pa bo v buckinghamski palači potekal še veliki koncert z naslovom Platinasta zabava v palači, ki ga bo pripravila in v živo predvajala britanska javna radiotelevizija BBC. Na spletni strani kraljeva družina napoveduje, da bodo na koncertu nastopili tudi največji svetovni zvezdniki. Prebivalci Združenega kraljestva se bodo lahko kmalu prijavili na žreb za vstopnice za koncert.

Štiridnevno praznovanje se bo zaključilo v nedeljo, 5. junija 2022. Za zadnji dan pripravljajo veliko kosilo ob obletnici, v okviru katerega kraljeva družina vse Britance vabi, naj se družijo s svojimi sosedi. V okolici palače pa bo potekalo tudi veliko praznovanje z uličnimi umetniki, gledališčniki in cirkusanti.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor se je rodila 21. aprila 1926. Kraljica je postala pri 25 letih, ko je februarja 1952 umrl njen oče, kralj Jurij VI. Aprila letos je izgubila soproga, princa Philipa, s katerim sta bila poročena več kot 70 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.