6. 5. 2021, 08:03 | Vir: STA

Priljubljeni ameriški igralec George Clooney dopolnil 60 let

Shutterstock

Ameriški igralec George Clooney danes praznuje 60 let. Mnogi gledalci se ga spomnijo kot zdravnika iz uspešne televizijske serije Urgenca, ljubitelji velikega platna pa po vlogah v romantičnih in akcijskih filmih ter trilerjih, kot so Tistega čarobnega dne, Tanka rdeča črta in Siriana. Za zadnjega je dobil oskarja za najboljšo stransko vlogo.

Po podatkih portala IMDb se je Clooney rodil v Kentuckyju. Bil je aktiven v športu, a se je po krajši vlogi v igranem filmu odločil za igralsko in kasneje še za režisersko kariero. Prepoznaven je postal v 90. letih z vlogo zdravnika Douga Rossa v seriji televizije NBC, ki je prejela številne nominacije za ameriške televizijske nagrade emmy in jih 22 tudi osvojila.

Profimedia

Prav tako v 90. letih se je začel pojavljati tudi na velikem platnu. Sodeloval je z režiserjema Robertom Rodriguezom in Michelom Hoffmanom v filmu Od mraka do zore in Tistega čarobnega dne, v katerem je zaigral skupaj z Michelle Pfeiffer. Sledila je vloga Batmana v filmu Joela Schumacherja Batman in Robin.

Leta 1998 je nastopil v vojni drami Tanka rdeča črta Terrenca Malicka, istega leta pa tudi v kriminalni drami Daleč od oči režiserja Stevena Soderbergha. Z njim je kasneje sodeloval še trikrat v Oceanini franšizi, ki se je začela leta 2001 s finančno in kritiško uspešnim filmom Oceanovih 11, sledili pa sta ji ne tako uspešni nadaljevanji Oceanovih 12 in Oceanovih 13.

S Soderberghom je ustanovil tudi produkcijsko družbo Section Eight Productions, pri kateri je leta 2002 posnel svoj režijski prvenec Izpovedi nevarnega uma o življenju televizijskega producenta Chucka Barrisa. Pod njenim okriljem je nastal tudi politični triler Stephena Gaghana Siriana, ki mu je leta 2006 prinesel oskarja za najboljšo stransko vlogo.

Istega leta je bil nominiran za oskarja za režijo in scenarij zgodovinske drame Lahko noč in srečno o zgodnjih letih ameriškega novinarstva. Prestižna kipca v obeh kategorijah sta mu nato ušla še leta 2012 za dramo Marčeve ide, medtem pa še trije oskarji za glavne vloge v filmih Michael Clayton režiserja Tonyja Gilroyja, V zraku Jasona Reitmana in Potomci Alexandra Paynea. Je pa leta 2013 oskarja za film leta osvojila drama režiserja in igralca Bena Afflecka Misija Argo, pri kateri je sodeloval kot producent.

Zaigral je še v številnih drugih filmih, kot je Preberi in zažgi bratov Coen, ter prejel več drugih nagrad, med njimi leta 2015 nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo, ki jo ob zlatih globusih podeljuje združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.