P.M. | 29. 3. 2023, 21:04

Princ Harry pred sodiščem šokiral z izjavo o svoji družini

Profimedia

Nekdanji član kraljeve družine se trenutno spopada z britanskim tiskom, ki ima na Otoku takšno moč, da se ga boji sam dvor.

Princ Harry se je pred dnevi za mnoge nepričakovano pojavil v Veliki Britaniji, kjer se je udeležil obravnave na sodišču o nezakonitih praksah medijev pri zbiranju informacij o tožnikih. Princ je tožbo vložil skupaj z igralkama Liz Hurley in Sadie Frost, pevcem Eltonom Johnom in njegovim možem Davidom Furnishem ter Doreen Lawrence, mamo leta 1993 umorjenega najstnika Stephena Lawrencea. Štiridnevno zaslišanje obravnava pravne argumente obeh strani in se bo zaključilo z odločitvijo sodnika o tem, ali naj gre zadeva v sojenje.

Dvor naj bi ga prisilil v molk

Obtožba se nanaša na prakse medijev, kot so: namestitev prisluškovalnih naprav v njihove avtomobile in domove, prikrito snemanje zasebnih telefonskih klicev, plačilo policiji, ki ima koruptivne povezave z zasebnimi preiskovalci za občutljive informacije, lažno pridobivanje zdravstvenih informacij iz bolnišnic in zdravstvenih ustanov ter nezakonito manipulacijo pri dostopu do bančnih računov. 

"Vsakič, ko zaslišim klik, vsakič, ko vidim blisk, me to popelje naravnost nazaj v čas, ko je zaradi vdora medijev v njeno življenje umrla moja mama."

"Vsakič, ko zaslišim klik, vsakič, ko vidim blisk, me to popelje naravnost nazaj v čas, ko je zaradi vdora medijev v njeno življenje umrla moja mama."

Profimedia

Čeprav je Harry vedel, da si je medij Associated Newspapers Ltd nezakonito prisvojil podatke iz njegovega telefona, je moral biti kot član kraljeve družine tiho, je povedal. Ob tem je šokiral z izjavo, da mu je njegova družina sprva prikrivala informacije o vdoru, "ker niso želeli, da vloži tožbo, saj bi s tem odprl pločevinko polno črvov. Slediti sem moral politiki: nikoli se ne pritožujem, nikoli ne razlagam."

Iz Associated Newspapers, ki je založnik medijev Daily Mail in Mail on Sunday, sicer zagotavljajo, da je treba primer zavreči.  

"Ali obstaja kaj, za kar v njegovem življenju ni kriva kraljeva družina?


Vojvoda Susseški je v izjavi še dejal, da je vedel, da so mu vdrli v telefon in nezakonito pridobivali informacije, tako da bi lahko tožbo vložil že leta 2018, a žal ni mogel storiti ničesar. "Institucija mi je brez dvoma dolgo časa prikrivala informacije o vdoru omenjenega podjetja v moj telefon, kar mi je postalo jasno šele v zadnjih letih, ko sem svoje zahteve uveljavljal z drugačnimi pravnimi nasveti in zastopanjem," je dejal.

Profimedia

Medtem so se nanj zgnile številne kritike na družbenih medijih, ki pravijo, da mora Harry že enkrat odrasti ter da je s svojimi obtožbami že skrajno patetičen. Mnogi se sprašujejo, ali je kaj, za kar ne krivi svoje družine.

Nekdanjega člana kraljeve družine, ki je sicer v zadnjih letih z mediji že večkrat obračunaval na sodišču, so močno bolele tudi vse medijske obtožbe in žaljivke, ki jih je prebral v britanskih medijih o svoji izbranki Meghan Markle, takoj, ko sta začela hoditi. Situacija se je z Meghanino prvo nosečnostjo le še poslabšala, nič kaj bolje pa ni bilo niti, ko se je leta 2019 rodil njun sin Archie

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.