12. 4. 2021, 14:07

Princ Harry prihaja na dedkov pogreb, Meghan pa je dobila prepoved udeležbe

profimedia

Da sta Meghan in Harry že dalj časa v nemilosti britanske javnosti, je znano. Po intervjuju z Oprah pa se je vse skupaj še poslabšalo.

Pogreb princa Phillipa se bo odvil 17. aprila ob 15. uri po lokalnem času v kapelici sv. Jurija v dvorcu Windsor, kjer je 9. aprila tudi preminul v svojem 100. letu.

Želja njegove soproge in kraljice Elizabete je bila, da ga pokopljejo v družinskem krogu, kar pomeni, da njegov pogreb ne bo državniški. Hkrati to pomeni, da pred pogrebom njegovo truplo ne bo na ogled v kapelici, trugo pa bodo prepeljali z Land Roverjem.

Epidemiološki ukrepi sicer dopuščajo, da je na pogrebu prisotnih največ 30 ljudi. Na začetku pogrebne povorke bi moral biti princ Charles, pricn Andrew, princ Edward in princesa Anna, njim na pa naj bi sledili otroci.

To bo tudi prvo srečanje princa Williama s princom Harryjem v zadnjih nekaj letih, odkar sta se Harry in Meghan preselila v Ameriko in zavrnila kraljevske dolžnosti. Brata naj bi v tem času komaj kaj komunicirala, videla pa se nista niti enkrat.

Meghan Markle je sicer izrazila željo, da bi bila navzoča pri pogrebu Harryjevega ljubljenega dedka, a ji je zdravnik izrecno prepovedal potovanje v Veliko Britanijo zaradi njene visoko rizične nosečnosti in vse bližjega roka poroda.

Meghan in Harry sta sicer že dalj časa v nemilosti britanske javnosti, stanje pa se je še poslabšalo po nedavnem intervjuu z Oprah Winfrey.

Kraljica Elizabeta se je v soboto popoldne prvič po smrti soproga, s katerim je v zakonu preživela 73 let, oglasila za javnost.

"On je, enostavno povedano, bil moja moč vsa ta leta in jaz, pa njegova cela družina, ta dežela in številne druge države, mu dolgujemo več, kot bi on kadar koli zahteval. Dolgujemo mu več, kot bomo kdaj koli vedeli," pa so bile besede, s katerimi je kraljica opisala razmerje s soprogom že leta 1997, ko sta slavila 50. obletnico poroke.

Javnost je nagovoril tudi princ Charles:

"Zadnjih 70 let je moj oče zvesto služil kraljici, družini, državi in celemu Commonwealthu. Moj dragi oče je bil zelo poseben človek. Gotovo bi bil ganjen nad vsemi lepimi besedami, ki so jih o njem izrekli številni in za katere je moja družina globoko hvaležna. To nam bo pomagalo premagovati bolečino izgube."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.