8. 10. 2020, 09:59 | Vir: STA

Princ William ustanovil okoljsko nagrado za inovativne rešitve

Profimedia

Britanski princ William je ustanovil okoljsko nagrado za inovativne rešitve za največje okoljske težave našega planeta. Kot so sporočili iz njegovega urada v Londonu, bodo naslednjih deset let vsako leto podelili pet nagrad Earthshot po milijon funtov (1,1 milijona evrov) za spodbujanje sprememb in pomoč pri odpravljanju škode na planetu.

Iz Kensingtonske palače so sporočili, da bo to najprestižnejša globalna okoljska nagrada v zgodovini, za katero so dobili navdih pri projektu osvajanja Lune ameriškega predsednika predsednika Johna F. Kennedyja v 60. letih prejšnjega stoletja.

"Načrt je spodbuditi in združiti najboljše ume, najboljše možne rešitve za spopadanje z največjimi svetovnimi okoljskimi izzivi," je dejal William, ki je drugi v vrsti za britanski prestol.

"Naslednjih deset let bo kritično desetletje za spremembe. Čas je bistvenega pomena, zato menimo, da je ta zelo ambiciozna globalna nagrada edina pot naprej," je dodal.

Projekt se bo osredotočil na pet "preprostih, a ambicioznih" ciljev, ki jih želijo doseči do leta 2030: zaščita in obnova narave, očiščenje zraka, oživitev oceanov, izgradnja sveta brez odpadov in popravilo podnebja.

Nagrado podpira skupina posameznikov, organizacij in podjetij. Dobitnike bodo razglasili na slovesnosti, ki bo vsako leto potekala v drugem mestu po svetu. Prva bo prihodnje leto v Londonu.

Nagrado bodo lahko prejeli posamezniki ali skupine. To bodo lahko znanstveniki, aktivisti, ekonomisti, vlade, poslovni voditelji in celo države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovno žirijo, ki bo podeljevala nagrade, sestavljajo znane osebnosti, med njimi jordanska kraljica Rania, avstralska igralka Cate Blanchet, britanski naravoslovec David Attenborough in kolumbijska pevka Shakira.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.