Vid Legradić | 22. 9. 2021, 09:00

Priporočila za pohodništvo v jeseni: da bo vaš izlet v gorski naravi lepši!

profimedia

Rekreacija v naravi ponuja z vsakim letnim časom drugačno izkušnjo. Le-ta je posebno močna jeseni. Pri hoji navkreber to pomeni več barv, krajše dni, užitek gibanja na soncu.

Jesenske lepote pa prinašajo s seboj nekoliko večja tveganja za nevšečnosti in poškodbe. Tem se lahko s primerno fizično pripravljenostjo učinkovito izognemo, pomembno pa je tudi zavedanje lastnih zmožnosti in znanje o naravi med njenim najbarvitejšim obdobjem. Kaj narediti, da bo naš dan v gorski naravi lepši in udobnejši?

Univerzalna priporočila

Najverjetneje se boste v 'hribe' odpravili na lep jesenski dan ali vsaj na takega, ko ne bo močno deževalo.

Kljub temu, da v hladnem delu leta ni dramatično visokih temperatur, je lahko toplotna razlika med jutrom in popoldnevom zelo velika. Zato se velja obleči po sistemu čebule oziroma večplastno.

Pri takem načinu oblačenju morate največ pozornosti posvetiti spodnji plasti oblačila. Ta naj bo oprijeta in izdelana iz materiala za športna oblačila, ki diha. Takšna prva plast bo tako opravila dve nalogi: služila bo kot izolacija in kot goba za vpijanje potu.

Obutev mora imeti protizdrsni podplat, ljudem s slabšim občutkom za ravnotežje bodo prav prišle pohodne palice. Statistično je zdrs v Sloveniji najpogostejši razlog za poškodbe, zato velja posvetiti vso pozornost pri sestopanju po poteh, ki so v jeseni bolj spolzke kot običajno.

Če ste gobar, je dobro, da imate poleg telefona in aplikacij s seboj še kompas. Če pri vaši orientaciji tudi ti rekviziti odpovedo in ste še zmeraj izgubljeni, panika nikakor ni potrebna.

Vse kar morate storiti je, da sledite prvi tekoči vodi po toku navzdol. Potok, reka, struga - kakršna koli voda - zmeraj vas bo pripeljala do prvih hiš.
Sredogorje

To je pokrajina do gozdne meje ali do 1500 metrov nadmorske višine. V tem svetu lahko mokra jesen, zlasti z jasnimi jutri, postrežeje s temperaturo pod lediščem. Pod odpadlim listjem se lahko skriva zelo nevaren led, spolzek kamen ali korenina. Hojo je treba začeti počasi, da se telo dobro ogreje. Izlet v sredogorje običajno že predstavlja daljši pohod, zato vzemite s seboj zadostno količino vode. Čeprav jesen ni tako topla kot poletje, je dobro imeti s sabo enako količino vode kot v toplem delu leta. Prav tako je treba imeti s seboj malico in sončno kremo. Sonce je jeseni enako močno kot marca spomladi, zato se tako kot pred zimsko smuko zaščitite kožo tudi med jesenskim pohodništvom.

Visokogorje

Po jesenskem enakonočju (okrog 23. septembra) je nočna tempartura v visokogorju praviloma zmeraj pod lediščem. To od pohodnika terja drugačno pripravo na vzpon. V hladnem delu leta je še toliko bolj pomembno, da izberete turo, ki je primerna vaši psihofizični kondiciji. Če že ne na sebi, je treba imeti v nahrbtniku vsaj eno zimsko oblačilo, kapo in rokavice. Poleg vsega tega pa naj bo v nahrbtniku še komplet prve pomoči in zaščitna astronavtska alu folija. V jeseni so noči krajše. Četudi dan načrtujemo tako, da se nameravamo vrniti še pred nočjo, naj bo obvezen del opreme zmeraj tudi čelna svetilka. Zaradi mnogoterih razlogov je lahko vaš izlet daljši, hoja po osvetljeni poti pa je veliko bolj varna (in lažja) kot hoja po neosvetljeni pot.

Upoštevati moramo tudi snežne razmere in snežišča na poti. Sneg v visokogorju v jeseni ni nič posebnega. Temu strežejo dereze in cepin. Zapomniti si velja, da ene brez drugega ne gredo, kot jih tudi ne gre uporabljati brez predhodnega znanja.

Za konec velja omeniti še veter. Ta je v jeseni del običajnih vremenskih razmer v visokogorju. Zakaj? V jesenskem (in kasneje zimskem) delu leta se poveča temperaturna razlika med dolinami in gorami. Kolikor večja je, toliko močnejši je veter. To jasno pokaže primorska burja, ki s prvim snegom v gorah opazno pridobi svojo moč. Vetrovi se namreč spuščajo iz hladnih predelov na celini proti mnogo toplejšemu morju. Zato ne pozabite tudi na vetrna oblačila. In še bolj pomembno: ne pozabite na dobro voljo. Bez nje ne boste prišli daleč!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.