Prisrčna zgodba o Vanessi Arnšek in psu Bossu

29. 10. 2018, 10:00 | Scena | Vir: Liza

              Prisrčna zgodba o Vanessi Arnšek in psu Bossu (foto: osebni arhiv) osebni arhiv

Da družba malih živali pozitivno vpliva na ljudi, je prepričana Vanessa Arnšek, ki nam je zaupala, kakšno je življenje z mešančkom, ki ga je vzela iz zavetišča.

Hišni ljubljenček: pes Boss, samec
Pasma: mešanec
Starost: 2 leti in pol (rojstni dan ima 20. 4. 2016)
Karakterne lastnosti: navihanec, divjak, rad se igra
Posebnosti: je posvojen, je prelepe barve, ima bele lise na prsih, rad se crklja in ima rad otroke

Kaj vam pomeni bližina hišnega ljubljenčka?

Bližina hišnega ljubljenčka mi pomeni veliko, ker imam rada živali. Enostavno jih obožujem. Zame bližina živali prinaša pozitivne lastnosti, saj sem veliko več v naravi in zunaj na sprehodu, kot sem bila prej. Največ mi pomeni, da sem njegova lastnica, saj vem, da mi ga nobeden ne more vzeti, ker je pes moj.

Kako je Boss prišel v vaše življenje?

Vzela sem ga iz zavetišča Turk pri Novem mestu, za kar bom večno hvaležna. Predvsem sem vesela, da sem ga dobila v zavetišču, kjer se zbirajo različni kužki, nekateri so prišli tja, ker so jih ljudje zanemarjali. Ko vzameš psa iz zavetišča, narediš neko dobro delo, pa še kužek ti je zelo hvaležen. Če bi se odločala še enkrat, bi ga takoj vzela.

Pa vaš posvojeni kuža kdaj kakšno tudi ušpiči?

Redkokdaj, če pa že, hitro ve, da je nekaj naredil narobe, jaz samo malo povzdignem glas in mu povem, česa ne sme početi. Navadno to pomaga, če ne, ga pa čisto malo dregnem po ušesih, da ve, da mislim resno.

Je kdaj ušpičil kaj nenavadnega?

Prigod je kar nekaj. Ko sva ga enkrat pustila doma, je oprana oblačila pomešal z umazanimi in jih razmetal po vsej sobi. Enkrat nama je obrnil koš za smeti, saj je v njem nekaj zavohal, in smeti razmetal po celotni kuhinji. Rad nama skriva copate in čevlje, včasih nama jih tako skrije, da jih iščeva po celem stanovanju. Tudi pobegnil je že, ko še ni bil naučen biti brez povodca, na srečo je pobegnil samo do vhodnih vrat bloka – skozi vrata stanovanja po stopnicah, vhodnih vrat bloka pa ni znal odpreti. Zdaj je takih vragolij manj, kdaj pa kdaj še kaj ušpiči, drugače pa je zelo priden kuža. Uboga pa načeloma oba, mene in mojega fanta, ampak ker je on samček, bolj uboga fanta (smeh).

Glede na to, da se zdaj lepo vede, ste psa šolali v šoli ali ste ga lepega vedenja učili doma?

Psa nisem dala v šolo, saj se mi je zdela predraga. Učim ga doma, podučila sem se na spletu, kako se to dela, učim ga, da mora biti ob meni, da ne sme skakati po ljudeh ali za drugimi kužki, da ne sme lajati … Če me uboga, dobi prigrizek.

Kako pa je z nego?

Na začetku je bila njegova nega zelo zahtevna, ker se ni pustil kopati. Ko nam ga je uspelo skopati, je bila cela kopalnica mokra, po vrhu pa še dnevna soba, ampak zdaj je drugače, saj že lepo uboga. Tudi striči krempljev ne pusti, saj ga žgečka, zato ga peljeva k veterinarju. Ker je malo žgečkljiv okoli nog, ne pusti, da se dotikamo tačk.

Kaj pa karakterno – ste zadovoljni, da ste v zavetišču izbrali ravno tega kužka?

Karakterno je drugačen od drugih psov, od njega se lahko veliko naučiva. Včasih se obnaša kot otrok, tako da je za naju to lahko priprava na otroka. Ta kuža je enostavno edinstven, ker ima rad drugačne stvari, kot preostali psi.

Kakšnim ljudem bi priporočili mešančka?

Pri mešančkih je tako, da je vsak kuža poseben – lahko je posebne barve, vsak ima drugačne lastnosti in se razlikuje od običajnih pasemskih psov. Velja tudi, da lahko mešančki živijo dlje, kot pa druge pasme, zato zelo priporočam, da vzamete mešančka. Predvsem pa priporočam, da ga posvojite! Veliko kužkov je v zavetiščih, ki bi radi imeli dom.

Imate še kakšno drugo žival?

Ker živim v bloku, imam še eno hišno žival, in to je zlata hrčica Spidika.

Fotografije: osebni arhiv