23. 4. 2020, 14:26

Prvi mednarodni pesniški festival Versopolis se začenja

Beletrina
Prvi mednarodni pesniški festival Versopolis se začenja (foto: Beletrina)

Festival upanja bo med 23. in 30. aprilom potekal pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina

Pesniški festivali, ki so pomembni za povezovanje ustvarjalcev in ljubiteljev poezije ter za izmenjavo idej in vsebin v evropskem in globalnem prostoru, so s pandemijo koronavirusa, ki je ohromila družbeno in kulturno življenje po vsem svetu, začasno onemogočeni.

Pri založbi Beletrina, ki skupaj s festivalom Dnevi poezije in vina že šest let uspešno vodi osrednjo evropsko pesniško platformo Versopolis ter spletni medij v angleškem jeziku Versopolis Review, so prepričani, da zdaj bolj kot kadarkoli poprej potrebujemo vsebinsko domišljene akcije. Zato so se odločili zasnovati globalno pesniško iniciativo z imenom Festival upanja (Festival of Hope), mednarodni festival, ki bo prek spleta nagovarjal upanje, prihodnost in nove možnosti. Poezija in literarna ustvarjalnost vseh oblik sta bila namreč skozi vso človeško zgodovino pomembna generatorja domišljije, razumevanja in povezovanja.

»S festivalom želimo ustvariti most med celinami in kulturami in dati jasen znak najširši globalni skupnosti, da je poezija živa tudi v teh kriznih časih. Naš svet je namreč bolj povezan, kot si mislimo. Za poezijo in upanje ni meja,« je povedal programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger.
 

Festival of Hope se bo z osrednjim programom odvijal med 23. in 30. aprilom 2020 na spletni strani Versopolis Review in bo s številnimi spremljevalnimi spletnimi dogodki potekal vse do druge polovice junija.

Na njem bo mogoče spremljati vsebine, ki jih je za ta namen ustvarilo in posredovalo več kot petinštirideset mednarodnih partnerjev iz petindvajsetih držav sveta. Sodelujoči festivali, literarne organizacije in avtorji s celega sveta želijo širokemu občinstvu posredovati kvalitetno vsebino in ključna sporočila, zastavljati nujna vprašanja in spodbujati premisleke. Festival bo danes, v četrtek, na svetovni dan knjige, 23. aprila 2020, ob 18. uri na spletni strani Versopolis s pogovorom o pomenu poezije odprla izbrana družba svetovno znanih in nagrajenih avtorjev, ki jo sestavljajo kitajski pesnik Yang Lian, ameriška pesnica Carolyn Forché in indijska pesnica Sharmistha Mohanty, pogovor bo vodil Aleš Šteger.


 
Že v prvih dneh od objave poziva festivalom in drugim literarnim organizacijam po svetu, naj se pridružijo Festivalu upanja, je bil odziv izjemen, med drugim so se odzvali številni festivali z vseh koncev Evrope (Velika Britanija, Španija, Italija, Grčija, Makedonija), pa tudi prestižni festivali, kot so Poetry International Rotterdam, Festival Internacional de Poesía de la Ciudad de México, PEN World Voices iz New Yorka in mednarodni pesniški festival iz Šanghaja.

Vabljeni k ogledu otvoritvenega dogodka danes ob 18. uri na spletni strani Versopolis s pogovorom o pomenu poezije na katerem bodo sodelovali svetovno znani in nagrajeni avtorji: kitajski pesnik Yang Lian, ameriška pesnica Carolyn Forché in indijska pesnica Sharmistha Mohanty, pogovor bo vodil Aleš Šteger.
 

Versopolis je evropska pesniška platforma, ki je najprej povezovala deset mednarodnih pesniških festivalov, letos je to število naraslo na 23, prihodnje leto pa bo združevala že 30 partnerskih festivalov, vse od Gruzije, Portugalske, Turčije in do Švedske.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.