11. 8. 2020, 14:19 | Vir: STA

Prvi mož ameriškega tehnološkega podjetja Apple Tim Cook se je pridružil klubu milijarderjev

Profimedia
Prvi mož ameriškega tehnološkega podjetja Apple Tim Cook se je pridružil klubu milijarderjev (foto: Profimedia)

To mu je uspelo z rastjo vrednosti Applove delnice, katerega tržna kapitalizacija se približuje 2000 milijardam dolarjev, in zaslužki na čelu velikana iz Silicijeve doline, poroča britanski BBC.

Ameriški Bloomberg, ki sestavlja lestvico Bloomberg Billionaires Index, je ocenil, da je Cookovo premoženje preseglo milijardo dolarjev. Med drugim ima Cook v lasti okoli 0,02 odstotka Applovih delnic, vrednih okoli 375 milijonov dolarjev. Lani je s plačo in bonusi zaslužil več kot 125 milijonov dolarjev.

Med izvršnimi direktorji tehnoloških podjetij, katerih premoženje se je v zadnjih tednih ob rasti delnic povečalo, je tudi Facebookov Mark Zuckerberg. Njegovo osebno premoženje je prejšnji teden prvič preseglo mejo 100 milijard dolarjev.

Tehnološka podjetja, kot so Apple, Facebook in Amazon, v času koronske krize krepijo poslovne rezultate, saj se vse več ljudi obrača na splet. Apple je pred dvema letoma postal prvo podjetje na svetu, vredno 1000 milijard dolarjev, zdaj pa se približuje mejniku 2000 milijard.

Rast Cookovega premoženja tako ni presenečenje, je pa vseeno med milijarderji bolj malo direktorjev, ki hkrati niso tudi ustanovitelji družb, ki jih vodijo. Tako sta med milijarderji denimo Googlova soustanovitelja Larry Page in Sergey Brin, medtem ko glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai ne sodi med najbogatejše igralce v Silicijevi dolini.

Cook se je Applu pridružil leta 1998 in zasedal vrsto visokih položajev, preden je avgusta 2011 na mestu glavnega izvršnega direktorja nadomestil Steva Jobsa. Legendarni Jobs je odstopil nekaj tednov pred smrtjo zaradi raka.

Leta 2004 je Cook spisal zgodovino s tem, da je postal prvi glavni izvršni direktor z lestvice Fortune 500, ki je javno priznal, da je istospolno usmerjen. Sam se je sicer odločil večino svojega premoženja razdati v dobrodelne namene in je tako že podaril več milijonov dolarjev, navaja CNN.

Na prvih treh mestih lestvice Bloomberg Billionaires Index so sicer Jeff Bezos s 186 milijardami dolarjev, Bill Gates, ki ima pod palcem 121 milijard dolarjev, in Mark Zuckerberg, ki je danes vreden 99,7 milijarde.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.