10. 4. 2017, 22:31 | Vir: STA

Pulitzer za Daily News in neprofitni medij ProPublica, med nagrajenimi tudi Delo!

profimedia

Najprestižnejšo ameriško novinarsko nagrado sta letos prejela newyorška medija časopis Daily News in neprofitni medij ProPublica. Pulitzerjevo nagrado za razlagalno novinarstvo je dobil tudi mednarodni konzorcij okrog 100 medijev iz 80 držav, med njimi slovenskega Dela, ki so raziskovali razvpite Panamske dokumente.

V mednarodnem konzorciju raziskovalnih novinarjev (ICIJ) so raziskali 11,5 milijona dokumentov iz ukradene in objavljene datoteke pravniškega podjetja Mossack Fonseca, ki je bilo specializirano za ustanavljanje off shore podjetij. Konzorcij je raziskal objavil informacije o mednarodnih davčnih oazah, diktatorjih, politikih in drugih davčnih prevarantih, ki so skrivali denar v oazah.

Razkrili so med drugim povezave med tem denarjem in državljansko vojno v Siriji, podrobnosti o ropanju afriških naravnih virov, sodelavcih ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki so poskrili dve milijardi dolarjev in podobno. Vsega skupaj je Konzorcij objavil 4700 zgodb na podlagi katerih je 79 držav sprožilo preiskave, odstopali so premierji in ministri, okrog 400 podjetij z borz pa je izgubilo skupaj 135 milijard dolarjev. Zgodba je počila aprila 2016.

Daily News ter ProPublica, ki medije oskrbuje z raziskovalnimi vsebinami, sta dobila zlato medaljo zaradi poročanja o policijskih zlorabah zakona iz 70. let prejšnjega stoletja v mestu New York, ki je bil izvirno namenjen čiščenju prostitucije s Times Squarea. Policija pa ga je kasneje izkoriščala za deložacije pripadnikov manjšin in revnih obtoženih kaznivih dejanj, še preden so bili pravnomočno obsojeni.

Novinar Charleston Gazette Maila Eric Eyre je prejel nagrado za raziskovalno novinarstvo zaradi poročanja o zlorabah sredstev proti bolečinam v revnih predelih Zahodne Virginije. Tovrstne zlorabe so sicer epidemija po celih ZDA.

Nagrado za nacionalno poročanje je dobil novinar Washington Posta David Fahrenthold, ki je lani razkril sporne prakse dobrodelne ustanove predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Isti novinar je tudi prvi objavil novico o videoposnetku na katerem se Trump hvali z neprimernim obnašanjem do žensk. Trump ga je zaradi tega označil za zoprnega.

Pulitzerja za mednarodno poročanje pa si je prislužila celotna redakcija New York Timesa za vrsto poročil o tem, kako si ruski predsednik Vladimir Putin prizadeva razširiti moč in vpliv Moskve po svetu.

Pulitzerjeve nagrade podeljujejo že od leta 1917.

Nagrade je ustanovil izdajatelj Joseph Pulitzer. Najbolj pomembna je nagrada za javno službo, ki ne prinaša denarne koristi, ampak ob zlati medalji le slavo in čast. Nagrade se podeljujejo v 14 novinarskih kategorijah in sedmih umetniških. Zmagovalec vsake kategorije prejme 10.000 dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.