9. 11. 2017, 10:55 | Vir: STA

Pussy Riot v novi pesmi nad policijsko državo

profimedia

Ruska feministična punk skupina Pussy Riot, znana po svojih provokativnih političnih performansih, je ustvarila novo protestno pesem z naslovom Police State (Policijska država). V njej je ponovno kritična do ameriškega predsednika Donalda Trumpa ter obsoja policijsko nasilje.

Skupina Pussy Riot je novo pesem na platformi YouTube objavila v sredo, natanko leto dni po Trumpovi zmagi na ameriških predsedniških volitvah in dan po 100. obletnici začetka oktobrske revolucije. Lani se je sicer Trumpa lotila tudi v pesmi Make America Great Again.

V parku s prikolicami policistka s pendrekom, ki jo je upodobi znana igralka Chloe Sevigny, udriha po igračah, sredi nasilja in prestrašenih zamaskiranih žensk pa pleše graciozna balerina. Medtem otroci spremljajo televizijske posnetke policijskega nasilja in srečanje Trumpa z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

V videu se pojavi tudi članica skupine Nadežda Tolokonikova. Ta je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da ZDA morda niso dobesedno avtoritarna država, a da Trump s svojim načinom vodenja države sledi Putinu. "Trumpov odnos do medijev, ko pravi, da ne smejo širiti lažnih informacij, je zame zares slab znak, ker je bil podobnih misli Putin, ko je prišel na oblast," je spomnila.

Umetnico, glasno kritičarko Putinove vladavine, in njeno kolegico iz banda Mario Aljohino so v Rusiji marca 2012 aretirali zaradi spornega performansa - punk molitve proti Putinu - v moskovski katedrali, nakar sta zaradi huliganstva pristali v zaporu, iz katerega so ju izpustili predčasno decembra 2013.

Maria Aljohina je, kot navaja AFP, minuli mesec s protestom, zaradi katerega so morali začasno zapreti Trumpovo stolpnico na Manhattnu, od Rusije zahtevala izpust ukrajinskega filmarja Olega Sencova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.