12. 3. 2018, 09:37 | Vir: STA

Putin v predvolilnem filmu razkril vrsto skrivnosti: od resnih političnih do zelo rumenih!

prof

Ruski predsednik Vladimir Putin je v filmu, ki so ga pred volitvami 18. marca posneli v njegovi volilni kampanji in so ga nekateri mediji označili kot precej bizarnega, razkril vrsto skrivnosti, od zelo resnih političnih do takih bolj "rumenih". Med drugim je zatrdil, da se nikoli ne bo odpovedal Krimu, in razkril, da je naročil sestrelitev letala.

Kot je predsednik povedal v dvournem dokumentarnem filmu z naslovom "Putin", so ga tik pred začetkom slovesnosti ob odprtju zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju leta 2014 obvestili, da je na poti proti prizorišču slovesnosti sumljivo letalo, na katerem je verjetno bomba. Potniško letalo s 110 potniki na krovu, ki je bilo na poti iz Ukrajine v Turčijo, naj bi ugrabili teroristi, ki so zahtevali pristanek v Sočiju.

Putin je, kot je povedal, pristojnim ukazal, naj letalo sestrelijo, kot to predvidevajo varnostni protokoli za tovrstne situacije. A na koncu se je na srečo izkazalo, da gre le za lažen alarm in letalo je ostalo celo, vsi ljudje na njemu pa živi. Putin pa se je skupaj z drugimi najvišjimi predstavniki že nekaj minut kasneje prikazal na prizorišču otvoritvene slovesnosti. Resničnost zgodbe je po poročanju britanskega BBC že tudi potrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Eden najbolj znanih ruskih prokremeljskih televizijskih voditeljev Andrej Kondrašov, s katerim se v filmu pogovarja Putin, je poleg tega zastavil vedno aktualno vprašanje nekdaj ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je po izbruhu konflikta v Ukrajini kljub obsodbam Zahoda priključila Rusija. Zanimalo ga je, ali obstajajo kakršnekoli okoliščine, v katerih bi si predsednik lahko predstavljal vrnitev Krima Ukrajini. "Kaj pa govorite? Take okoliščine ne obstajajo in nikoli ne bodo," je bil jasen Putin.

Je pa Putin, ki se mu v nedeljo nasmiha prepričljiva ponovna izvolitev na vrh države, v filmu razkril še marsikaj - med drugim to, da lahko oprosti marsikaj, a ne vsega. Ena od stvari, ki jih nikoli ne odpusti, je "izdaja", je pojasnil, a obenem dodal, da ga zaenkrat kakšna res huda izdaja še ni doletela. "Morda sem izbiral ljudi, ki česa takega pač niso sposobni storiti," je dejal.

Povedal je tudi, da je njegov ded po očetovi strani delal kot kuhar za nekdanja sovjetska voditelja Vladimirja Lenina in Josifa Stalina. Spiridon Putin naj bi bil po besedah predsednika visoko cenjen član Stalinovega osebja. Kasneje je kuhal za sovjetsko elito, in to skoraj vse do svoje smrti leta 1965, ko je bil star 86 let.

Nemška tiskovna agencija dpa iz dokumentarnega filma poleg tega poroča, da nemška kanclerka Angela Merkel Putina zalaga s pivom. Ena od malo manj resnih stvari, o katerih v filmu govori Putin, je namreč ta, da je bil konec 80. let prejšnjega stoletja agent KGB v Dresdnu v takratni Vzhodni Nemčiji. V tem obdobju je vzljubil dobro lokalno pivo, ki mu ga zdaj občasno pošilja Merklova. Gre za pivo Radeberger, je pojasnil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.