9. 1. 2018, 10:01 | Vir: STA

Radiohead tožijo Lano Del Rey zaradi nekaj podobnih akordov

profimedia

Glasbenica Lana Del Rey je preko Twitterja potrdila, da jo zasedba Radiohead toži, ker naj bi s skladbo Get Free kopirala njihovo znano uspešnico Creep, je pisal britanski BBC. Get Free je zaključna skladba novega albuma Lane Del Rey, naslovljenega Lust For Life.

Lana Del Rey je ob potrditvi, da jo Radiohead tožijo, poudarila, da ji skladba Creep ni bila v navdih pri ustvarjanju pesmi Get Free. Dodala je, da je skupini kljub vsemu ponudila 40-odstotkov nadomestila za avtorsko pravico, a odvetniki zasedbe zahtevajo 100 odstotkov. Tako bo zadeva razplet dobila na sodišču.

Glasbenik Owen Pallett je presodil, da je podobnost med skladbami zaznati zgolj v določenih ponovitvah akordov, po njegovi presoji pa sami člani skupine Radiohead pravzaprav ne želijo 100-odstotnega povračila tantiem, ampak gre bolj za bitko njihovih odvetnikov.

Zanimivo pa je, da so skupino Radiohead prav zaradi skladbe Creep uspešno tožili The Hollies, ki so v njej prepoznali podobnosti z njihovo skladbo The Air That I Breathe. Albert Hammond in Mike Hazlewood sta po dobljeni tožbi navedena med soavtorji pesmi in si s skupino zanjo delita avtorski honorar.

Radiohead se na navedbe Lane Del Rey še niso odzvali, še navaja BBC.

Si upate biti razsodnik v tem nenavadnem sporu? Gre v resnici za več kot le nekaj akordov? Poslušajte obe omenjeni pesmi druga za drugo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.