Živa Avžner | 1. 2. 2022, 18:00

Raiven o svojemu zaročencu, kršenju pravil in preskoku na drugo glasbeno področje

Tjaša Barbo

Pod umetniškim imenom Raiven se skriva Sara Briški Cirman. Večkratna dobitnica glasbenih nagrad je lani na akademiji za glasbo magistrirala na smeri solopetja - opera, letos pa že pripravlja zanimive in predvsem drugačne projekte na slovenski glasbeni sceni.

M: Čestitke za zaroko! Sicer svojega zaročenca na družbenih omrežjih ne izpostavljate preveč, vam torej ustreza, da je vaša zasebna plat res zasebna?

Ne bi rekla, da zasebno življenje držim zase načrtno. Slike na omrežjih objavljam zelo naključno in po navdihu. Rok se ne fotografira rad in je kar sramežljiv, kar se tega tiče, zato upoštevam njegove želje.

M: Nam zaupate, kaj sicer najraje počneta skupaj?

Ker imava oba zelo natrpana urnika in najini službi vključujeta ogromno potovanj po tujini, nisva veliko skupaj, zato ta čas, ko sva, želiva čim bolj izkoristiti. Rada potujeva, vsaj enkrat na teden greva nekam na večerjo in rada obiskujeva različne koncerte. Na splošno pa imava zelo podobne interese in zato toliko lažje najdeva dejavnosti, v katerih lahko uživava skupaj.

M: Vam ravno on predstavlja največjo podporo?

Seveda.

M: S čim se sproščate ob prostem času?

Rada sem s svojimi živalcami, berem ali vrtnarim. V bistvu nič zares posebnega.

M: Imate kakšen poseben hobi?

Izredno uživam v svojem poklicu in študiju, zato nikoli nisem imela ne časa ne potrebe po kakšnih posebnih hobijih. Mogoče v prihodnosti.

M: Zanimivo je, da ste magistrirali na akademiji za glasbo, zdaj pa nadaljujete študij psihoterapije.

Stara sem 25 let in ker sem že lani magistrirala, sem začutila, da še ni čas, da zaključim študij. Ker sem se vse življenje ukvarjala samo z glasbo, mi ta študij predstavlja neko olajšanje in mi širi sliko o tem, kdo sem in kaj so moji interesi. Zaradi tega se potem počutim tudi manj uokvirjeno in sem posledično lahko bolj kreativna v glasbi.

M: Se ukvarjate in preživljate izključno z glasbo?

Po izobrazbi sem magistra petja, zato se seveda poklicno ukvarjam z glasbo. Od četrtega leta sem v glasbeni šoli, hodila sem na umetniško gimnazijo in študij nadaljevala na akademiji, tako da nisem nikoli niti pomislila, da zame sploh obstaja kaj drugega kot poklic glasbenice. Sem samozaposlena v kulturi, zato se že od polnoletnosti preživljam izključno z glasbo, druge zaposlitve nisem nikoli imela.

M: Vse bolj se razvijate kot klasična pevka. Zašli ste v operne vode in ob tem nekoliko zapostavili pop glasbo. Se skozi opero tudi osebnostno razvijate?

Tako pop glasba kot tudi opera mi predstavljata prostor za razvoj. Opera ima še vidik igre vlog, zato so tu možnosti za raziskovanje osebnosti toliko večje.

Tjaša Barbo
M: Kakšne priložnosti vidite v Sloveniji kot operna pevka?

Tako kot pri popu so tudi pri operi možnosti seveda omejene. Je pa zato toliko več priložnosti v tujini. Tam se je veliko lažje predstaviti prek raznih avdicij in tekmovanj, kot če bi v tujino želela prodreti kot pop pevka. Opažam, da mladi v Sloveniji opero velikokrat dojemajo kot staromodno in nezanimivo. S prihodnjimi projekti se bom trudila takšno prepričanje spremeniti. Moj prvi poskus bo 8. marca v Cankarjevem domu na prvem malo drugačnem koncertu. Združila bom znane operne arije s svojimi avtorskimi pesmimi, predvsem pa se bomo z mojo ekipo trudili moj značilni pop elektronski zvok vpeljati v arije in jih popolnoma prearanžirati. Izredno se veselim ustvarjanja nove glasbe. Prva avtorska skladba, kjer bom združila pop in opero, bo, če bo vse po sreči, luč sveta ugledala že konec prihodnjega meseca.

M: Se vam zdi, da še vedno živite dvojno življenje – Raiven z roza lasmi, odbitimi stajlingi in pop glasbo ter Sara v mirnejši podobi s klasično glasbo? Ali je morda druga stran prevladala prvo?

Ne. Mislim tudi, da je prepričanje, da sem se 'umirila' zato, ker nimam več barvnih las, izredno površinsko. Tudi v klasični glasbi je vsekakor prostor za izražanje nenavadnosti, in to ne samo prek zunanjega videza. Nobena stran ni prevladala. Ravno nasprotno - čedalje bolj se ju učim združevati in več pravil poznam, več jih lahko kršim.

M: Vas je bilo strah prestopiti na drugo področje glasbe? Preskok je bil namreč kar velik.

Vsekakor sem bila po eni strani zaskrbljena, po drugi strani pa v pričakovanju. Morda je na zunaj preskok bil videti velik, v meni pa ni bil. Od nekdaj se ukvarjam z obema zvrstema glasbe in zame je vse skupaj bilo zelo naravno. Mislim pa, da bom letos lahko prek raznih projektov zelo lepo osmislila svoje glasbeno udejstvovanje.

Preberite tudi preostale Dialoge: Nina Štefe in Tjaša Smuk: Bossy Cafe je nastal kot odgovor na trenutno stanje