D.H. | 30. 11. 2020, 19:34

Raper Zlatko na Facebooku zapisal, da so ga izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi

Profimedia
Raper Zlatko na Facebooku zapisal, da so ga izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi (foto: Profimedia)

Zlatan Čordić, bolje poznan le kot Zlatko, je pred šestimi dnevi na ulici nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka, posnetek pa objavil na svojem Facebook profilu, s čimer je dvignil nemalo prahu. Danes pa se je Zlatko ponovno javil in povedal, da je od Ministrstva za kulturo prejel pismo, v katerem mu sporočajo, da je izbrisan iz razvida samozaposlenih v kulturi.

»Tako si trenutna vlada predstavlja demokracijo,« zapis začenja Zlatko in zapiše:

Danes sem od ministrstva za kulturo prejel pismo, v katerem mi sporočajo, da me brišejo iz razvida samozaposlenih v kulturi, kljub temu, da imam odločbo veljavnosti statusa od 1.8.2017 do 31.7.2022.

V pismu so izpostavili, da je Zlatko v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katerih je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi. Zlatko zapiše:

Seveda je to laž, ker sem letos izdal 11. studijski album Julijan Mak v duhu Ivana Cankarja, ki je prebudil v meni socialista, ki se sedaj zaveda, da črke brez dejanj na papirju bledijo in je potrebno v takšnih časih črke spremeniti v dejanja. Žalostno in malomarno je s strani ministra, da tako pomembno funkcijo razvrednoti, ker sem v resnici le opravljal svojo državljansko dolžnost.

Zlatko ob tem dodaja, da svojega aktivizma ne obžaluje, češ, da le koristi svojo demokratičnost in želi biti aktiven državljan, ki problem ne rešuje doma s kavča. Takole potem poetično naniza svojo »krivdo«:

Kriv sem, ker ne želim biti tiho.
Kriv sem, ker imam za seboj številne dobrodelne nastope in zbiralne akcije.
Kriv sem, ker nisem Janez.
Kriv sem, ker imam dušo svobodno kot jastreb na nebu.

Odzivi na Facebook objavo se že vrstijo in so seveda deljeni. Nekateri so mnenja, da si je za to potezo ministrstva kriv sam, drugi se sprašujejo, če gre za sorazmerno kazen. Oglasili so tudi nekateri znani. "Zlatko je hotel biti Cankar, postal pa je Kocbek," je na Twitterju zapisal Miha Šalehar, Boštjan Gorenc - Pižama, pa je zapisal: "Kolikor mi je Zlatkovo vedenje do Kreka v tistem posnetku bedasto, to preprosto ni način, na kakršnega se deluje v normalni državi. Najpritlehnejši revanšizem." 

Celotno objavo si lahko preberete spodaj:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.