3. 12. 2021, 12:08

Razpisan je 11. natečaj za MENTORJEV FEFERON 2022

Mentor & JSKD

Modrec je nekoč zapisal, naj umetnost odslikuje tudi časa duh in žmoht, po katerem popotuje. In zato revija MENTOR in JSKD razpisujeta 11. natečaj za MENTORJEV FEFERON 2022.

"Slišali ste že bržčas, da naj bi bogastvo in moč vrtela svet. Vendar lahko bogastvo in moč usahneta čez noč, veljava umetnosti pa ostane in preživi čase, obdobja, grmade, dvore, kralje, cesarje in manire. In ko se bogastvu raztrga srajca, iz nje ne pade nič posebnega, kroj kot kroj in strah kot strah – znotraj votel, zunaj pa ga nič ni. Satira je tista žlahtna oblika zapisane ali izgovorjene besede, ki nastavlja ogledalo … ali zrcalo, v katerem pa med nami nikoli ni razlik. A to ni banalno zrcalo, ne puhla šala, ki jo pozabimo čez noč, ampak inteligentna, duhovita in brezkompromisna umetniška odslikava časa, ki ostane kot opomin. Ali pa zapeče kot feferon. Pa smo tu, kajne? Revija Mentor vas spet, kot vsako leto, vabi k sodelovanju!" - mag. Matej Krajnc, pesnik, kantavtor in prevajalec, član žirije

Korajža velja, vedo povedati stare modrosti, s katerimi so tudi uvedli tokratni razglas. Zato se nikarte bati zapisovanja, še več, zapisujte smelo in brumno, da se bo daleč slišalo!

Zapovedi pa pravijo takole:

  • natečaj je anonimen,
  • natečaj je namenjen tistim, ki razmišljajo in to tudi zapišejo,
  • v primeru izbora prijavite pesmi z namenom brezplačne objave v Mentorju,
  • vsak avtor sme poslati največ dve pesmi,
  • v elektronski obliki naj angažirane teme prispejo do sobote, 25. junija 2022, na e-prijavo (podatki posebej, v priponki pa pesem pod šifro).

In še dodatno:

  • ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro, v e-prijavo na spletni strani JSKD pa zapišite svoje prave podatke (šifra, ime in priimek, kraj bivanja, gsm, e-naslov, letnica rojstva itd.), ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najpozneje do konca poletja 2022!
  • žirija, ki jo poznate po imenih Ksenija Jus, Jose in mag. Matej Krajnc, bo sedla in se prepustila vašim pisavam, pa na koncu presodila, katera je najbližja feferonu.

Najboljši feferon bo nagrajen z uglasbitvijo in predstavitvijo na 21. Festivalu mlade literature Urška 2022 v petek, 14. oktobra 2022, v Slovenj Gradcu.

Izbrali pa bodo še najmanj tri feferonske literarne stvaritve, ki jih bodo poslali v svet s knjižnimi nagradami iz njihovega založništva oz. z letnimi naročninami na revijo Mentor. Odločitev žirije pomeni tudi njen zadnji odgovor, nepreklicen in v kamen zapisan. Le urno peresa v roke!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.